Naslovna Vijesti Alispahić – BANU postoji samo na papiru!

Alispahić – BANU postoji samo na papiru!

Alispahić je sigurno u pravu glede činjenice da BANU postoji samo „na papiru“. Da li je u pravu da odgovornost za to pripada samo predsjedniku BANU-a, akademiku Muhiću, mogao bi očekivati odgovor izravno do njega. I to, za očekivati je,uskoro!

banu

 

 SARAJEVO: TBT Vijesti Desk- Fatmir Alispahić u svojoj kolumni  „Odumiranje naroda“, SAFF 29. oktobar, proziva akademika Ferida Muhića, kao predsjednika Bošnjačke akadEmije nauka (BANU), kao (su)odgovornog za ovako stanje naroda. On mu prigovara što je čestitao reprezentativcima BiH plasman na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, umjesto da je organizirao veliki naučni skup na temu popisa stanovništva, „pa tek u kuloarima akademici da komentiraju i fudbal“.

Osim toga Alispahić tvrdi kako BANU postoji samo „na papiru“, i da, od kada je osnovana BANU nije uradila ama baš ništa.

Ovo je prvi put da neko u javnosti problematizira postojanje BANU-a, nakon što su utihnule brojne reakcije na njeno osnivanje.

A, nakon osnutka najavljeni su mega-nacionalni projekti, poput pisanja Bošnjačkog manifesta. Čast i zadaća za taj posao pripala je akademiku Muhamedu Filipoviću. On je s te pozicije te projekte pompezno najavljivao i promovirao u medijima.

„Kako vi u BANU mislite realizirati vaš program?

– Jednostavno. Svake godine će biti raspisivani konkursi za izradu određenih projekata po prioritetu kojeg će utvrditi organi BANU i oni projekti koji budu ocijenjeni kao najbolji i najperspektivniji s obzirom na rezultate koje obećavaju, biće prihvaćeni i finansirani od BANU i od njenih institucija će biti logistički i na drugi način pomognuti.

Koje projekte i djelatnosti smatrate prioritetnim?

– Prioritetnim smatram projekte koji se odnose na pitanja jezika, zatim na pitanja prava naše države i naroda s obzirom na nezakonitosti njene nasilne podjele i onemogućavanja normalnog života, ali i projekte kao što su izrada Manifesta Bošnjaka, kao jednog osnovnog dokumenta na temelju kojeg će BANU djelovati, ali i istraživanja u području historije naše duhovne i materijalne kulture, običaja, naše umjetnosti, kao i temeljito istraživanje zločina nad Bošnjacima u historijskoj perspektivi ali i onih koji su još sastavni dio našeg života jer uvjetuju naš položaj i mogućnosti za život. Također, imamo na umu i izradu Enciklopedije Bošnjaka, kao i Bijele knjige o nama, tj. jedne dokumentirane obrade svih pravnih i političkih nasilja nad nama i našom državom koji su izvršeni od 1990. godine do danas.

Manifest Bošnjaka

Vama je povjeren zadatak da napišete Manifest Bošnjaka. Šta će sadržati taj manifest i kad će on biti napisan?

– Veoma mi je drago da ću imati priliku da napišem i predložim organima BANU nacrt jednog Manifesta Bošnjaka u kojem ću izložiti ličnu kartu našeg naroda, sadržaj njegove historijske, moralne i političke svijesti, njegove nade i očekivanja, njegove zahtjeve i očekivanja od naših susjeda u prvom redu, a zatim i od međunarodne zajednice koja i sama mora postati jednog dana svjesna da ima posla sa jednim europskim narodom koji je nosilac specifičnog amalgama jedne originalne orijentalnoislamske i zapadnoeuropske kulture, koji je zbog toga duhovni i kulturni, ali i politički most između muslimanskog svijeta i zapada, ali i jedan svijet u strukturi europskog svijeta, da smo mi narod koji je bio stoljećima negiran i istrjebljivan a ipak smo održali sve moralne i duhovne principe humanog svijeta koje nasljeđujemo iz naše višestruko definirane historije i da je, konačno, došao čas kada taj narod, koji u svojoj cjelini, rasut po cijelom svijetu treba da bude priznat i uključen kao aktivni faktor ostvarenja stvarne i uspješne multikulturne, multivjerske i multilateralne Europe i svijeta budućnosti“. (Intervju,  akademik Muhamed Filipović, Preporod, 3.februar 2012., razgovarao Salih Selmanović)

U posljednje vrijeme postoje glasine kako je akademik Ferid Muhić bio podnio ostavku, pa ju je povukao. Navodno je ostavkom regirao na manipuliranje njegovim imenom u jednom video spotu kojim su se pozivali građani u dijapsori da prisustvuju donatorskom skupu, između ostalog, i za BANU. Na skupu su bili prisutni, kako se predstvaljaju u jvansoti, emeritus reisul –ulema dr Msutafa Cerić i muftija Muamer ef. Zukorlić. Akademik Muhić nikad više nije prisustvovao takvim skupovima. Zapravo, nakon osnivanja Bošnjačkog sabora, akademik Muhić se sve rijeđe viđa u društvu čelnika Dr Cerića i Zukorlića. Nije poznato ni da se održao neki sastanak BANU-a u ovoj, već protekloj, godini.

Na 20. obljetnici Mešihata IZ-e u Novom Pazaru bili su prisutni  emeritus Cerić, muftija Zukorlić i akademik Filipović.

Alispahić je sigurno u pravu glede činjenice da BANU postoji samo „na papiru“. Da li je u pravu da odgovornost za to pripada samo predsjedniku BANU-a, akademiku Muhiću, mogao bi očekivati odgovor izravno do njega. I to, za očekivati je, uskoro!

/Autor: TBT Team, thebosniatimes

Exit mobile version