Albanci se ponovo sukobili sa Policijom ovoga puta u Tetovu – video

SKOPLJE – TETOVO – Stotine Albanaca i danas širom Makedonije protestira protiv presude makedonskog suda kojom je šest Albanaca u procesu kodnog naziva „Monstrum“ osuđeno na doživotni zatvor, prenosi Anadolu Ajansi (AA). Šest Albanaca je proglašeno krivim i izrečena im je doživotna zatvorska kazna zbog svirepog ubistva pet makedonskih mladića koje se desilo prije dvije godine.

Nakon što su protesti istim povodom održani i bili poprište incidenata u petak, današnji protesti Albanaca u Skoplju protekli su mirno i bez nereda. Grupa Albanaca, među kojima i članovi porodica osuđenih, pokušali su da mirnom šetnjom dođu pred zgradu makedonskog suda, ali ih je u tome spriječila policija.

Demonstranti su potom sjeli ispred policijskog kordona i uzvikivali slogane poput „Država mafije“, „Albanija“ i sl.

Organizatori su najavili nastavak protesta sve do konačnog oslobađanja osuđenih, a od političara su zatražili podršku, te potom mirno se razišli.

Protesti su održani i u Tetovu, u kojem živi većinsko albansko stanovništvo. Nekoliko stotina Albanaca se okupilo u centru Tetova, a potom šetalo pred zgradu sjedišta Unije za demokratske integracije (BDI).

Između demonstranata i policije je došlo i do sukoba, a policija je koristila suzavce. Nekoliko osoba je povrijeđeno.

Protesti su održani i u Gostivaru i Strugi.

Protesti u Makedoniji su počeli u petak, a u protekla tri dana je uhapšeno 16 osoba u životnoj dobi od 21 do 44 godine. Nadležni organi su izdali potjernice za šest osoba.

(Vijesti.ba/AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO