Al Jazeera u New Yorku pokrenula kampanju ‘Novinarstvo nije zločin’

Al Jazeera je posvećena izvještavanju o stvarnoj situaciji tokom rata u Gazi, iako suočena sa sve većim prijetnjama.

Povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku Al Jazeera je pokrenula reklamnu kampanju, čije aktivnosti se odvijanju tokom cijele sedmice 79. zasjedanja Generalne skupštine kako bi se skrenula pažnja na konstantne prijetnje i napade na njene novinare u Gazi te zatvaranje njenih ureda u Jerusalemu i Ramallahu.

Al Jazeera ponovno potvrđuje svoju posvećenost izvještavanju o stvarnoj situaciji tokom rata i izraelske okupacije, suočavajući se sa sve većim prijetnjama.

Nakon što su izraelske snage nedavno zatvorile ured Al Jazeere u Ramallahu, mreža je pokrenula novu reklamnu kampanju kako bi skrenula pažnju na pojačane izraelske napore da ušutkaju novinare.

Za kampanju se koriste različiti kamioni koji se kreću po cijelom New Yorku i oko sjedišta Ujedinjenih naroda, a na obje strane kamiona su digitalni bilbordi s porukom: „Novinarstvo nije zločin. Napad na novinare je zločin.“

Kampanja Al Jazeere ističe da nije zločin ukoliko novinari obavljaju svoju profesionalnu dužnost (Al Jazeera)

Poziv na odgovornost
Zatvaranje Al Jazeerinog ureda na Zapadnoj obali na 45 dana, što se dogodilo nakon upada izraelskih okupatorskih snaga u Al Jazeerinu redakciju u nedjelju ujutro 22. septembra, posljednja je u nizu mjera koje je Izrael poduzeo kako bi suzbio medijsko izvještavanje o okupaciji i agresiji na Palestinu.

Pravne osnove na koje se Izrael poziva u vezi sa zatvaranjem ureda Al Jazeere potječu iz zakona u doba britanskog mandata 1945. godine. Ured je zatvoren pod optužbom za „podsticanje na terorizam i podršku terorizmu“, iako nisu predočeni jasni dokazi koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Al Jazeerina kampanja u New Yorku nastoji ukazati na to da profesionalno obavljanje novinarskog posla nije krivično djelo, to je temeljni princip u globalnom novinarstvu. Cilj kampanje je, također, da se skrene pažnja svjetskih lidera na stalne zločine koje izraelske okupatorske snage čine nad novinarima na okupiranim teritorijama.

Al Jazeera poziva da se prestane s nekažnjavanjem i traži da oni koji ciljaju novinare odgovaraju za to.

Izvor i slike: Agencije Al Jazeera

The post Al Jazeera u New Yorku pokrenula kampanju ‘Novinarstvo nije zločin’ appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Al Jazeera u New Yorku pokrenula kampanju ‘Novinarstvo nije zločin’ appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO