Epidemijska situacija se ne smiruje. Sve više je obolelih, bolnice su pune, a danima umire više od 60 ljudi. Posebno brine što se pojavio delta plus soj u okruženju, koji je po rečima stručnjaka još zarazniji.

Bolnice u Srbiji su pune, a prema rečima lekara iz crvene zone većina pacijenata je nevakcinisano.

Komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić rekao je za RTS da se u toj ustanovi leči 114 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da je preko 70 odsto nevakcinisanih.

Što se tičedelta plus soja virusa moramo da se zabrinemo,u pitanju je mnogo zaraznija forma, istakao je Udovičić.

U ovom trenutku na lečenju u crvenim zonama je više od 6.700 pacijenata, u najtežem stanju – na respiratoru je 270. Ima i mlađih, ali i starijih.

Stručnjaci napominju da je u ovom trenutku jedino oružje koje imamo vakcina i pozivaju građane da se vakcinišu u što večem broju.

Narednih dana u Srbiji će biti dostupna i peta vakcina protiv koronavirusa – proizvođača “Moderna”.

Ohrabruje, međutim, i to što je poslednjih dana veće interesovanje za vakcinu koja se proizvodi u “Torlaku”.

Niko nije znao da će pandemija ovako dugo trajati, a još više brine što se njen kraj ne nazire, ali se zna da niko bitku protiv virusa ne može da dobije bez vakcina. Zato je Srbija uložila, i tek će ulagati u razvoj Nacionalnog instituta za virusologiju, vakcine i serume.

Pre pet meseci je zvanično pritisnuto dugme da u “Torlaku” počne proizvodnja srpskog “sputnjika”.

Direktorka ovog instituta dr Vera Stoiljković ističe da su sa svojim ruskim partnerimado sada proizveli 1.500.000 doza”sputnjik V vakcine” komponente 1 i komponente 2.

Izvor: RTS,  izvor:Pixabay

Podeli