Srijeda, 30 Novembra, 2022

Aktivnostima najmlađih otvorena Evropska nedelja mobilnosti u Novom Pazaru

Ovogodišnja tema Evropske nedelje mobilnosti je „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Krećimo se kvalitetnije”, a čast da aktivnostima otvore manifestaciju pripala je đacima OŠ “Stefan Nemanja”.

“Posetili smo drugare u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja”, podelili im bojanke i održali kratko predavanje o značaju šetnje za zdravlje najmlađih, upravo u skladu sa sloganom ovogodišnje Nedelje mobilnosti. Pozivam građane da učestvuju u realizaciji I drugih aktivnosti u olkviru manifestacije, naročito ističući predstojeću Biciklijadu, u nedelju na Žitnom trgu, od 11 sati. U nedelju od 13 sati predviđena je šetnja a naraedne nedelje nas očejuju posete drugim školama i aktivnost Dan bez automobilA”, poručila je članica Gradskog veća Milica Mančić.

Iz Gradske uprave poručuju da je najlepše kada su deo ovakvih aktivnosti deca, kao najmlađi ali i najvažniji članovi zajednice.

“Deci smo danas želeli da ukažemo na značaj fizičke aktivnosti po zdravlje čoveka, kao i na važnost učešća u globalnim akcijama i kampanjama kakva je Evropska nedelja mobilnosti”, kazala je Malića Plojević ispred GU.

Direktor OŠ “Edin Dugopoljac pojasnio je da današnja akcijaulkjučujue aktivnosti učenika 3. razreda ali da u školi i van Evropske nedelje mobilnosti puno pažnje pridaju promociji zdravog života i bezbednosti u saobraćaju.
O uticaju šetnje na zdravlje dece govorila je dr Selma Bihorac iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje. Nakon pažljivo propraćenog predavanja, devojčice i dečaci su doktori postavljali pitanja, što je kod najmlađih izazvalo posebno oduševljenje.

Grad Novi Pazar je i ove godine učestvuje u realizaciji Evropske nedelje mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. septembra, a čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Manifestacija se realizuje uz podršku Stalne konferencija gradova i opština i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ima za cilj podsticanje nemotorizovanih vidova prevozau gradovima i promociju zdravih načina kretanja koja ne štete životnoj sredini.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO