„Ako se ovo dogodi Arktiku, u problemu smo“

Misteriozne rupe u Sibiru pokrenule su raspravu o opasnostima koje prete Zemlji. Stručnjaci su otkrili kako su rupe verovatno mesta kroz koja je izletela velika količina podzemnog gasa, a pretpostavlja se kako se radi o metanu.

Velike količine tog snažnog i eksplozivnog gasa dugo su bile zarobljene pod debelim slojevima arktičkog leda, ali zbog globalnog otopljavanja dolazi do topljenja leda i opasnosti od ispuštanja ugljenika i njegovih opasnih jedinjenja u atmosferu.

Na to je prvi upozorio cenjeni stručnjak za klimu Džejson Boks, ekspert za Arktik koji je učestvovao u više od 20 ekspedicija na tom području.

Boksov nedavni tvit u kom je poručio “da smo u problemu ako se samo mali delić ugljenika na Arktiku ispusti u atmosferu” prouzrokovao je pometnju i nemir među mnogima.

Untitled

Boks kaže kako je s razlogom zabrinut, a glavni uzrok njegove brige su mehurići metana zarobljeni pod arktičkim ledom i vodom koji uspevaju da pronađu put do površine, piše “Motherboard”.

“Prema konvencionalnom mišljenju, mehurići bi trebalo da se raspadnu pre nego što stignu do površine i trebalo bi da ih konzumiraju mikroorganizmi”, kaže Boks.

I drugi naučnici su zabrinuti. “Možemo nanjušiti metan. Radarom i laserima pratimo ga na putu do neba gde ga vidimo pomešanog sa vazduhom, vetar ga odnosi. Metan u zraku”, kaže Ulf Hedman iz švedskog Sekretarijata za polarna istraživanja.

Problematično je i to što se Arktik greje brže od ostalih delova Zemlje. Sada uz otapanje permafrosta i dizanja nivoa mora, na listu briga moramo dodati i ispuštanje metana u atmosferu. Što se okeani više greju, više metana izlaziće i iz delova kopna potopljenih u plitko more.

“Moramo investirati u oslobađanjenašeg energetskog sistema od ugljenika. Moramo ovaj prokleti ugljenik da zadržimo u zemlji”, zaključio je Boks.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO