Akciji davanja krvi odazvalo se 65 Novopazaraca

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i novopazarskog Crvenog krsta danas je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Odazvalo se 65 novopazaraca, od kojih je 60 dalo krv. Iz Crvenog krsta apeluju na zdrave sugrađane da se u većem broju odazivaju akcijama i doniraju ovu dragocenu tečnost, jer su potrebe za njom velike.

Redovni davaoci i danas su izdvojili vreme kako bi na ovaj način pokazali brigu za druge.

„Već duže vreme brat i ja dajemo krv. To je tradicija. Osećamo se mnogo bolje. Naše malo nekome dosta znači“, naglasio je Irfan Čubrović.

Među davaocima krvi u Novom Pazaru danas je bilo i pravih veterana. Kasim Zoranić krv je počeo da daje još kao srednjoškolac.

“Davao sam krv i u vojsci dva puta.  Zatim, kao predsednik sindikata , potpredsednik Omladine Novog Pazara, kao učesnik radnih akcija više puta i.t.d. Ovo mi je sada poslednji put, jer uskoro punim 65 godina i neću više moći da dajem krv“, kazao Zoranić

Volonteri novopazarskog Crvenog krsta ukazali su na velike potrebe zdravstvenih ustanova za zalihama krvi i apelovali na građane da ukoliko su zdravi dolaze na akcije i doniraju krv.

„Konstantno na svim akcijama imamo manjak davaoca krvi. Ne bi trebalo da čekamo da se u nedostatku krvi nešto loše desi“, kazao je volonter Crvenog krsta Inas Hodžić koji je i sam prvi put danas donirao krv.

Samo za funkcionisanje Opšte bolnice u Novom Pazaru potrebno je 130 jedinica krvi na mesečnom nivou. Krv mogu donirati zdravi građani starosti od 18 do 65 godina. Akcije dobrovoljnog davanja organizuju se drugog i četvrtog utorka u mesecu u foajeu Kulturnog centra od 9 do 14 časova.

(A.M.K.)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO