Naslovna HRONIKA Akcija SIPA zbog izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskim diplomama

Akcija SIPA zbog izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskim diplomama

akcija-sipa-zbog-izdavanja-i-nedozvoljene-trgovine-fakultetskim-diplomama

Foto:Eldin Ćorović SARAJEVO – Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas su na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju “Klaster”, zbog izdavanja i nedozvoljene trgovine faklutetskim diplomama.

Iz SIPA je saopšteno da se pretresi vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, kao i krivična dela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i falsifikovanje službene isprave.

Akcija je rezultat višegodišnjeg rada policijskih službenika SIPA-e, koja je usmerena na otkrivanje počinilaca ovih krivičnih dela.

Akcija je, navodi se, još u toku, a javnost će biti obaveštena naknadno.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se aktivnosti realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA-om na suzbijanju organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više zaposlenih i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

Exit mobile version