Naslovna Featured Istaknuto Akcija o prevenciji melanoma

Akcija o prevenciji melanoma

akcija-o-prevenciji-melanoma

U maju, mesecu borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, Udruženja pacijenata Srbije organizovlao je u Novom Pazaru uličnu akciju sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj prevencije ove sve učlestalije bolesti. Članovi udruženja delili su prolaznicima edukativne flajere, brošure i kreme sa zaštitnim faktorom, ali i savete iz ličnog iskustva.

Savete iz ličnog iskustva sa građanima Novog Pazara, podelila je Afrodita Ćeki, članica Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Osnivač i predsednik Udruženja pacijenata Srbije, Savo Pilipović koji se uspešno leči od melanoma već 10 godina, ukazuje na poražavajuću stastistiku, Srbija je druga po smrtnosti od ove bolestu u Evropi. Poručuje da to tako ne mora da bude.

Ovakvim akcijama Udruženje pacijenata pokušava da ukaže na značaj prevencije da ljudi ne idu u solarijume, da se ne sunčaju i da kada primete bilo kakvu promenu na koži, idu kod lekara. U ovom trenutku solarijum u Srbiji zabranjen je za mlađe od 18 godina. Iz Udruženja pacijenata najavljuju da će tražiti od Ministarstva zdravlja da se upotreba solarijuma potpuno zabrani.

S.Lj.

Exit mobile version