AKCIJA DAMASK! Uhapšen zbog pokušaja odlaska na ratište u Siriju!

Osoba inicijala K.K. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 162b KZ BiH stav (2) “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“, u vezi sa članom 26. KZ BiH “Pokušaj“. Navedena osoba sumnjiči se da je 26.4.2016. godine napustila teritoriju BiH u namjeri da se u Siriji pridruži terorističkoj organizaciji IDIL.
Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je značajna policijska saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou, naročito sa Graničnom policijom BiH i nadležnim organima Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske, što je rezultiralo lišenjem slobode K.K. i sprečavanjem odlaska na sirijsko ratište. 
Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresaju stambeni objekat na području Sarajeva koji koristi osumnjičena osoba, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 
Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njenom daljem statusu. 
Protiv navedene osobe SIPA će Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO