Naslovna Sandžak Novi Pazar Akabe organizovao iftar na kome je predsjednik opštine Gungoren prenio selame premijera...

Akabe organizovao iftar na kome je predsjednik opštine Gungoren prenio selame premijera Erdogana

U organizaciji udruženja AKABE i istanbulske opštine Gungoren, u subotu,12.07.2014. godine, upriličen je iftar sa prigodnim programom za oko 600 zvanica, u novopazarskom restoranu ALK.

Pored mnoštva gostiju, pomenutom iftaru su prisustovali: Sakir Yucel Karaman – predsjednik opštine Gungoren, Furkan Cako – ministar u Vladi Makedonije,Enver Husejin – državni sekretar u Ministarstvu rada pri Vladi Makedonije, Ilker Tasaltin – izaslanik ambasadora Republike Turske u Srbiji, Rifat ef.Fejzić – reis Crne Gore, Enis Imamović – narodni poslanik u Skupštini Srbije, kao i dr Meho Mahmutovic – gradonačelnik Novog Pazara. Udruženje AKABE je nestranačko, nevladino i neprofitabilno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarne djelatnosti, prosvete, kulture, tradicije i vjere.

Osnovni ciljevi udruženja AKABE su:

– Humanitarni rad;

– Izučavanje i afirmacija kulture Bošnjaka muslimana;

– Razvijanje i pospješivanje multikulturalnosti, komšijskog dijaloga i svijesti o suživotu;

– Edukacija građana;

– Izučavanje i afirmacija islama;

– Borba protiv narkomanije i ostalih vidova ovisnosti;

– Organizovanje ekskurzija, predavanja, seminara, tribina i radionica.

Iako je skoro počelo sa radom, udruženje AKABE je već napravilo nekoliko pozitivnih koraka u pravcu ostvarivanja svojih ciljeva, tako što je u februaru i martu mjesecu organizovala dvije ekskurzije sa avionskim prijevozom za po 50 učenika i studenata koji su posjetili Republiku Tursku – gradove Istanbul, Eskisehir, Bursu i u njima najznačajnije kulturno-istorijske spomenike.

Na čelu udruženja je magistar islamskih nauka Jakub ef. Leković koji je, nakon završenih studija u Republici Turskoj, svoj radni vijek počeo u Potok džamiji u Novom Pazaru, okupljajući veliki broj mladih. Svoj rad nastavio je u Arap-džamiji i zajedno sa džematom renovirao Hajrudin džamiju na Paricama. Godinama je radio kao vjeroučitelj i profesor u medresi, bio visoki funkcioner Islamske zajednice a sada i na čelu organizacije AKABE, koja se bavi prvjenstveno pomaganjem drugima, što je njegova životna težnja. Uprkos tome što su on i njegova porodica bili izloženi raznim atacima na čast i ugled od strane pojedinaca, ostao je nasmijan, vedrog duha i nepokolebljiv u činjenju dobrih dijela na putu ka jedinstvu ummeta.

Efendija Leković je u svom obraćanju poručio da ovaj iftar nije ni za koga i ni protiv koga, već radi Allaha dž.š. i radi našeg jedinstva. On je istakao da će organizacija raditi na obnovi pokidanih veza, popravljanju porušenih mostova, uspostavljanju harmonije i pomaganju drugih u vrijemenu kada je to itekako potrebno, kao i da će raditi na zbližavanju Srbije i Turske. Leković je na kraju izrazio nadu da će nakon ovoga, pokrovitelji ovog skupa dolaziti češće i investirati u naše krajeve.Skupu se takođe obratio i predsjednik opštine Gungoren – g-din Sakir Yucel Karaman, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je prisustvovao iftaru, nadu u dalju uspješnu saradnju i prenio selame premijera Republike Turske RedžepaTaipa Erdoana.

Exit mobile version