BEOGRAD/NOVI PAZAR – Građanska aktivistkinja Aida Ćorović tužila je Admira Muratovića, saradnika nedavno preminulog Muamera Zukorlića, za povredu časti i ugleda zbog, kako tvrdi, svih laži i uvreda koje godinama iznosi na njen račun.

Admir Muratović je bivši imam islamske zajednice u Srbiji, profesor sociologije u Gazi isa-beg medresi, urednik časopisa koje izdaje Islamka zajednica u Srbiji i odbornik u skupštini Grada Novog Pazara.

Kako je Ćorović navela na današnjoj konferenciji za medije, poslednje tri godine Muratović vodi pravu hajku šireći laži o navodnoj “pljački veka” koju je ona izvela, pozivajući se na dokaze, koje nikada nije dao na uvid, ni pravosudnim organima, ni javnosti, jer takvi dokazi i ne postoje.

Αida Ćorović je istakla da je tužba protiv Muratovića bila jedini način da se zaštiti od zlostavljanja koje trpi više od deceniju.

– Odlučila sam, zajedno sa svojim advokatom, da tužimo čoveka koji poslednjih godina širi brutalne laže o meni. Ovo je jedini način da zaštitim i sebe i svoju porodicu – navela je Ćorović.

Dodala je da više od deset godina ima određene sukobe sa nedavno preminulim Muamerom Zukorlićem.

– To nikada nije bio lični sukob, već moja zamerka na račun onoga što je on radio, pre svega, način na koji je zloupotrebljavao ključnu instituciju za muslimane Sandžaka i u celoj Srbiji – Islamska zajednica u Srbiji. On je saučesnik podela muslimana. Po meni, te dve stvari su neoprostive. Nažalost, imali su dovoljno resursa i medija da na dnevnom nivou šire laži u meni – istakla je Ćorović.

Kako je ukazala, Novi Pazar je pre 15-ak godina dobio donaciju od Luksemburga, dodajući da je taj novac obezbedio Sulejman Ugljanin.

– Prvi deo novca iznosio je oko sedam miliona eura i bio je namenjen za vodosnadbevanje Novog Pazara, kao i zdravstvo i školstvo. Druga faza donacije bila je oko četiri miliona eura i bila je namenjena za rekonstrukciju vodovoda Novog Pazara. Čitav proces finansiranja dešavao se od strane luksemburške razvojne agencije. Ja nikakav pristup tom novcu nisam imala. Zanimljivo je da Muratović vrši inverziju, jer je moj partner tada bio čovek koji je implementirao projekat. Očigledno da Muratović ne zna da su procedure za davanje novca veoma kontrolisane. Nekoliko meseci sam vršila dužnost predsednice Upravnog odbora JKP Vodovod i kanalizacija i tu dužnost sam prihvatila da radim volonterski – navela je Ćorović i naglašava da Muratović maše praznim papirima.

Prema njenom mišljenju, Islamska zajednica u Srbiji je “kidnapovana institucija” od strane najužeg kruga oko Zukorlića, “a neki od tih ljudi su upravo tu da bi denucirali svakog od nas ko upozori da stvari nisu dobre po muslimane Sandžaka”.

Ona je dodala da je Muratović nekoliko puta i fizički nasrtao na nju i naglasila da ne postoji razlika između bošnjačkih i srpskih nacionalista.

– Nije tajna da je Zukorlić blizak Vučiću i to je okestrirana kampanja, koja dolazi iz jedne kuhinje – naglasila je Ćorović.

Advokat Aleksandar Olenik, pravni zastupnik Aide Ćorović, istakao je da će Muratović sada imati priliku da pred Prvim osnovnim sudom dokaže i pokaže sve laži i uvrede koje iznosi o Ćorović a bez ijednog dokaza.

– Uspeo je delimično, pogotovo preko društvenih mreža, da povredi Aidin ugled i čast. U pitanju je klasična, negativna, politička kampanja koja ima za cilj da se Aidin ugled dovede u pitanje – naveo je Olenik i dodao da od Muratovića potražuju naknadnu štete u iznosu od “simboličnih” milion dinara.

danas.rs