U intervjuu za beogradski list “Svedok” direktorica NVO “Urban in” iz Beograda Aida Ćorović kaže da podržava inicijativu nekih srpskih inteletualaca i NVO da se podigne spomenik Stefanu Nemanji u Novom Pazaru, kao i inicijativu da se ukloni postavljena tabla Aćif efendiji.

Aida Corovic

“Čini mi se da je ovde najvažnije napraviti distinkciju između nakaradne i politikantkse manipulacije. Ako je nečija namera da oda počast nekome ko je ostavio istorijski trag na ovim ili bilo kojim prostorima, onda je to, po mom mišljenju, legitiman čin na koji nemam zamerku. Međutim, ako je nekakva namera koncipirana za dnevno-političku upotrebu, ako je poduprta revanšizmom, inatom i banalnom estradizacijom istorije, onda je to besmisleno.

U tom slučaju obesmišljava se čak i najopravdanija počast jednoj istorijskoj ličnosti, jer su nečasne namere iza toga. Naravno, ni u kom slučaju se ovde ne može povući paralela izmešu Stefana Nemanje, koji je postavio temelje srpske srednjovekovne države i Aćif efendije Bljute, koji je bio fašistički kolaboracionista. Dakle, podržavam podizanje spomenika Stefanu Namanji, ako izostane manipulativna i nacionalistička ikonografija i prateći cirkus (u šta malo vjerujem)”, kazala je Ćorovićeva.

Što se tiče table Aćif efendiji u Novom Pazaru, Aida Ćorović je kategorična da se ona mora što hitnije ukloniti, jer su je, kako navodi, “postavile osobe bez legitimiteta”, aludirajući očigledno na predsjednika i članove Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji su pomenutu tablu postavili u centru Novog Pazara prošle godine.

“Bila sam i uvek sam protiv samovoljnog postavljanja spomen-ploče Aćif efendiji, od onih koji nemaju legitimitet za to. Da ne bih bila pogrešno shvaćena i namerno nakaradno tumačena, protiv sam neosnovanog i neutemeljenog falsifikovanja rehabilitacije Draže Mihailovića, kao paradigme za četničke zločine u Drugom svetskom ratu, pa bih pre tu povukla paralelu, nego u slučaju Stefana Nemanje i Aćif efendije”, dodala je Aida Ćorović.

(svedok)

7 KOMENTARA

  1. Hmmm, citam i pratim i nikako da se oglasi povodom godisnjice Srebrenice a zna da se stavi u zastitu svega suprotnog od ovog naseg. Nikako da se oglasi o ubistvima na Hadzetu a zna da pljuje po a.r Acifu, nikako da sad uzme pistaljku usta i pocne pistati ispred zrgade gradske uprave jer koliko ja znam duguju po 4-5 zarada zaposljenim. Isto tako znam da je to radila posle 2 neisplacene zarade :).
    Cudna li cuda od nje a i onih koji joj daju medijski prostor, i na kraju hmmmmmmm bas cudno. 🙂
    Kako li ona prezivljava kad je rekla da je njena NVO bez profita? :), decko joj valjda pun ko brod ili sta vec ? 🙂 🙂

  2. Sledeca “iva” se je oglasila… Hajd’ sto je ruzna i sto je kalastura to bi joj se i moglo oprostit Ali sto je rdja, pokvarena,lazljiva i bezobrazna to joj ne bi smeli oprastat..usput ne čudi me da podrzava nemuslimane a blati muslimane jer od muslimanluka ima samo ime…

  3. kolko su mi četnici zapalili,zaklali i ubili famelije dabogda ti dženaza bila brzih dana da nepišeš gluposti

  4. lezbejko jedna neizivljena nemoj puno setat ulicom acif efendije nikada je necemo sklonit dodzi pa je ti makni ti znas ko je kakav pogleda se na ogledalo sejtanu treba da si zatvorena ovo mesec dana ramazana.

  5. Jednog dana cete shvatiti da je Aida bila iznad svoje zaostale sredine, da nije bila izmanipulisana i zadojena mrznjom kao vi sto ste…uskoro ce doci taj dan, jer Novi Pazar postaje veliki grad u kome ce sazreti gradjanski duh i kultura…

Comments are closed.