Ahmetović: Krivci za gubitak Srebrenice moraju biti imenovani

Sadik Ahmetović, bivši predsjednik SDA Srebrenice i aktuelni delegat ove stranke u Parlamentu BiH uputio je danas pismo Predsjedništvu SDA, kazavši da je „duboko razočaren prekjučerašnjim zaključcima ovog organa, koja se nijednom rječju nije osvrnuo na situaciju nastalu poslije izbora u Srebrenici.
 

Ahmetović u svojoj reakciji na održanu sjednicu Predsjedništva stranke kaže da je “neshvatljivo zašto još uvijek niko unutar SDA nije pozvan na političku i moralnu odgovornost za gubitak načelničke pozicije”, ali i za pad u broju osvojenih odborničkih mandata u posljednjoj općini u entitetu RS, u kojoj su Bošnjaci bili ozbiljan politički faktor.
Srebrenica nikad nije bila jedna obična općina i ne smije biti tretirana kao takva. Simbolički za Bošnjake Srebrenica znači više od svih ostalih općina u BiH. Mi jesmo najjača i najznačajnije stranka u ovoj državi – to sam znao i bez površne analize Predsjedništva. No bez uticaja na funkcionisanje mjesta gdje je počinjen genocid, bez političke težine u u entitetu RS koju smo izgubili zajedno sa Srebrenicom, SDA postaje potpuno marginalna u čitavom jednom djelu naše zemlje – smatra Ahmetović.
Ako svi odgovorni ne polože račune, ako što prije ne krenemo u pripreme narednih izbora, kaže Ahemtović u pismu, “bojim se da možemo zauvijek zaboraviti na ravnopravan tretman Bošnjaka u manjem entitetu, što će sasvim sigurno imati nesagledljive poslijedice po budućnost BiH”.
Zato Srebrenica ne može biti predmet istih zaključaka kao sve ostale općine u RS-u. Mi nismo imali dva-tri odbornika niti smo bili privjesak srpskim vlastima. Imali smo i načelnika i puno veći broj odbornika u Skupštini općine i zbog ličnih sujeta pojedinaca i nerada na terenu sve smo to izgbubili. Srebreničani ne mogu – i neće – prihvatiti situaciju u kojoj niko ne poziva na odgovornost pojedinih kadrova Stranke krivih za ovakvu situaciju – istako je.
“Plan rada i djelovanja” nama nije dovoljan, istakao je, te naveo da “poziv na fomirane zajedničke Platforme sa ostalim probosanskim strankama djeluje kao halal svim onim koji su doprinijeli padu Srebrenice”.
– Mi im nećemo halaliti. Nijedan funkcioner SDA ne zaslužuje u ovom slučaju zaštitu Stranke. Niko ne smije biti iznad Srebrenice. Zato u narednim danima odgovor Stranke na gubitak Srebrenice ne smije izostati, a krivci moraju biti jasno imenovani. Neću prestati da postavljam pitanje o odgovorne i nikad neću pristati da izborni poraz u našoj općini prođe nekažnjeno. Na taj način čuvat ću poziciju i ugled SDA puno bolje od svih onih koji preko Predsjedništva, a zarad očuvanja svojih fotelja, pozivaju na mir i ćutanje – kaže na kraju Ahmetović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO