AGONIJA U RTV KRAGUJEVAC SVE NA PRODAJU! Čelnici grada odbili da prime Šašu Jankovića

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će učiniti sve da se, kako je ocenio, zaustavi agonija u kojoj su mediji i novinari u Srbiji.

“Gašenje medija u Kragujevcu dostiže neku vrstu momenta za uzbunu – ako to nije do sada bilo jasno, sada jeste. Sutra se prodaje imovina jedne od najznačajnijih gradskih medijskih kuća (RTK), a to je slika onoga što se, nažalost, dešava širom Srbije”, rekao je Janković agenciji Beta posle jednočasovnog razgovora s novinarima nekoliko kragujevačkih redakcija.

Po rečima Jankovića, mediji u Srbiji su “bačeni u institucionalno-pravni i politički vrtlog”, iz kojeg većina ne može da se spase, a žrtva nisu samo novinari, nego i građani.

“Bez medija, nema informisanja građana, a bez informisanih građana, nema slobodnih građana”, rekao je Janković.

On je najavio da će učiniti sve što su od njega danas novinari tražili, a u nadležnosti je zaštitnika građana, i ocenio da bi to “u normalnoj situaciji, trebalo da bude dovoljno da se zaustavi loš proces”

“Obratiću se Gradu Kragujevcu i tražiti razjašnjenje zbog čega nije bilo sredstava u gradskom budžetu za finanansiranje projekata u medijima od značaja za informisanje građana”, rekao je Janković.

On je najavio da će se obratiti i ministarstvima za kulturu i informisanje, i za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ako postoje problemi u komunikaciji i određivanju nadležnosti.

“Ta ministarstva bi trebalo da ponude strateški jasan i efikasan odgovor na ovakve dileme i rizike u kojima se mediji nalaze”, rekao je Janković i dodao da će stanje u medijima da predstavi “i na međunarodnom planu”.

“Primer Kragujevca može da posluži kao ilustracija stanja u medijima u Srbiji”, zaklučio je zaštitnik građana.

Zbog teške finansijske situacije, pred gašenjem su obe regionalne medijske kuće u Kragujevcu – nedavno privatizovana Radio televizija Kragujevac i najstarija privatna televizija u Šumadiji K9, a pod znakom pitanja je i opstanak jedinog nedeljnika “Kragujevačke”.

Gradska vlast u Kragujevcu već dve godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Čelnici Kragujevca nisu imali vremena za zaštitnika građana
Zaštitnik građana rekao je da nije imao priliku da danas razgovara sa čelnicima gradske vlasti u Kragujevcu, jer su oni “imali neke druge obaveze koje su preče”.

“Običaj je da, kada idemo u bilo koji grad, domaćin je predsednik grada ili opštine i to je prva adresa kojoj se obraćamo. Gradonačelnik i drugi najviši gradski funkcioneri u Kragujevcu su imali preče obaveze”, rekao je Janković agenciji Beta.

Janković je naveo da uvek ima planiranih tema za razgovor sa predstavnicima gradske vlasti i da postoji spisak postupaka koji su u toku.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu ima 60 postupaka vezanih za pritužbe građana Kragujevca na rad gradskih vlasti i uvek postoji način da se zaštitnik građana angažuje i pomogne u odnosu gradske vlasti sa republičkim organima gde zastane.

“Gde god da dođem pomažem, a ne odmažem” rekao je Janković.

On je objasnio da su mu iz lokalne administracije u Kragujevcu ponudili sastanak sa članicom Gradskog veća za zdravstvo u medija centru Šumadija sajma, ali je on odgovorio da se u medija centru sreće uglavnom sa novinarima i građanima .

“Nisam hteo da mešam institucionalno i neinstitucionalno”, rekao je Janković.

Ombudsman je potvrdio da se danas u Kragujevcu sreo sa Višim javnim tužiocem i načelnikom Policijske uprave u Kragujevcu i njegovim saradnicima.

“Verujem da će mnoge stvari o kojima smo pričali pomoći, i njima, i meni da građanima izađemo u više u susret, ali nažalost gradska vlast nije bila raspoložena za institucionalnu saradnju”, rekao je Janković.

Zaštitnik građana je danas razgovarao i sa štrajkačima u fabrici Zastava UNPRO i kragujevačkim novinarima.

Janković je prokomentarisao i da je uz posredovanje lokalne samouprave određeno “udaljeno mesto” u Kragujevcu za održavanje večerašnje tribine na temu “Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti”, u Medija centru Šumadija sajma.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO