Afera Junice koju je objavio Sandžakhaber stigla do pravosuđa! Na ispitivanju Hazbo Mujović!

Novi Pazar – Sjenica – Afera junice dobiće konačan epilog pred Višim sudom u Novom Pazaru. Optuženi za taj slučaj su predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i bivši član Opštinskog vijeća Sjenice Zlatko Jusufović.

INICIJALNI TEKST KOJI JE POKRENUO PRAVOSUDNE ORGANE
Prema navodima tužilaštva oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službene položaje i da su nezakonito podjelili grla steonih junica simentalske rase. Optuženi Mujović tvrdi da nije kriv, a današnji glavni pretres odložen je zbog odsustva zastupnika Hazba Mujovića.

Pred Višim sudom u Novom Pazaru u toku je krivični postupak protiv predsjednika Opštine Sjenica Hazba Mujovića u vezi afere junice. Postupak se vodi i protiv Zlatka Jusufovića. Oni su optuženi za zlouptrebu službenog pložaja iz 2012. godine u vezi besplatne podjele junica. Prema riječima sekretara Višeg suda Aleksandra Jovanovića istraga u ovom predmetu je završena 2014. godine, dok je suđenje započelo ove godine.

“Do sada je održan veći broj ročišta, ona su jako intenzivna zbog velikog broja predloženih svedoka za taj slučaj. Presudu možemo očekivati u narednim mjesecima”, rekao je Jovanović.

Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, u slučaju afere junice, tvrdi da nije kriv.

“Ovo je još jedan politički motivisan proces tužilaštva iz Novog Pazara koji vodi hajku protiv mene i opštine Sjenica. To dobro ide, biće to kako treba”, tvrdi Mujović.

Prema navodima iz Višeg tužilaštva Optuženima se stavlja na teret da su, u julu 2012.godine, kao službena lica, i to Hazbo Mujović u svojstvu predsjednika opštine Sjenica, a Zlatko Jusufović kao tadašnji član Opštinskog vijeća Sjenice, iskoristili službene položaje u namjeri da drugim fizičkim licima pribave imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 24.786.000,oo dinara.

Opština Sjenica je, kako saznaje Regionalna televizija u Višem tužilaštvu, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije o korišćenju podsticajnih sredstava za razvoj stočarstva, raspisala konkurs za besplatnu dodjelu steonih junica simentalske rase. Nakon što su se na konkurs prijavila 554 lica, komisiji za bodovanje je, umjesto da napravi rang listu od 250 lica sa najvećim brojem bodova ostvarenih na konkursu, od strane optuženih Mujović Hazba i Jusufović Zlatka naloženo da tu listu od 554 lica dostave njima, nakon čega su Mujović i Jusufović neovlašćeno i nezakonito sastavili rang listu od 250 lica, od kojeg broj od 102 lica, shodno osvojenim bodovima, nisu imala pravo na dodjelu steonih junica, tvrde u tužilaštvu. Na navedeni način, optuženi Hazbo Mujović i Zlatko Jusufović su , kako saopštava tužilaštvo, sumnjivi da su zloupotrebom službenog položaja za ukupno 102 lica pribavili korist u ukupnom iznosu od oko 24.786.000,oo dinara, čime su kao suizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja . Za ovo krivično djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od 2 do 12 godina.

Današnji glavni pretres odložen je zbog odsustva zastupnika Hazba Mujovića. Nastavak glavnog pretresa je zakazan za 30. oktobar.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO