AFERA HELIKOPTER Porodice stradalih u šoku zbog odluke tužilaštva da nema odgovornih za smrt sedmoro ljudi

U tragediji koja se dogodila 13. marta prošle godine živote su izgubili major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i tehničar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče porodice Ademović.
Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je “predistražni postupak obuhvatio izjave više desetina svedoka, veštačenje, nalaze dve komisije, ali da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na one koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju zadatka“.

– Nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela. Utvrđeno je da je u lancu komandovanja došlo do propusta koji nemaju krivičnu, već eventualno disciplinsku težinu – navedeno je u saopštenju.
Skandaloznu vest o prekidu istrage porodice poginulih dočekale su s mukom.
– Šta da vam kažem? Znala sam od početka da će se ovako završiti… Krivi su oni kojih više nema, oni koji su poginuli. Oni su im, izgleda, jedini krivci – kaže Nedeljka Đukarić, majka nastradalog kopilota Milovana.

Bora Drajić, majka poginulog zastavnika Nebojše, kaže da je više od godinu dana čekala da država imenuje krivce.
– Kako niko nije kriv? Što je onda pao helikopter? Što pogiboše onoliki ljudi? Prvo su mi ubili sina u nesreći, drugi put kad su rekli da je pilot bio pijan, sad ga ubijaju opet. Ovo je bruka za državu i vojsku kojoj je moj Nebojša odano služio. Imamo pravo da saznamo ko nam je pobio decu. Posle Nebojšine pogibije i sama jedva čekam smrt – kaže neutešna Bora.

Vest, međutim, nije iznenadila brigadnog generala Predraga Bandića, jednog od aktera neuspele akcije spasavanja.
– Kao što znate, vođene su dve istrage. U ovakav rezultat i jedne i druge sam bio ubeđen od početka. Želim da vas podsetim da je i vojni disciplinski sud poništio prvostepenu presudu kojom je meni i generalu Živaku zbog disciplinskog prestupa zabranjeno napredovanje u službi. Sada, konačno, ovaj slučaj dobija neku pravu sliku… a o stvarnom događaju, stvarnim uzrocima nesreće – još ćemo govoriti – kaže Bandić.

Vojni helikopter koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se na njivu pored autoputa nakon dva neuspešna pokušaja sletanja na beogradski aerodrom.
PORUKA PILOTIMA DA NE IDU U AKCIJE

Odluka tužilaštva takođe nije iznenadila ni Sretu Malinovića, vojnog pilota u penziji.
– Stekao sam utisak da je tužilaštvo još u aprilu prošle godine imalo elemente za ovakvu odluku, ali mi je zanimljivo kako je do njih došlo. Čestitam im na hrabrosti – uspeli su da ne vide očigledno. Voleo bih da vidim lica onih koji će sutra reći povodom ovog slučaja „pravda je zadovoljena”. Mojim kolegama, s druge strane, ovo bi trebalo da bude pouka da nikada ne dozvole da budu deo neke ovakve akcije – rekao je Malinović za „Blic”.
Penzionisani general dodaje da problem neće biti rešen ako se uzmu glave odgovornima, nego menjanjem zakona i toga da vojska, kao kuća, ima dva gospodara.
GAŠIĆ: JA VERUJEM TUŽILAŠTVU

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić nije danas hteo da komentariše stav tužilaštva da nema mesta krivičnoj odgovornosti u slučaju pada vojnog helikoptera prošle godine.
„Verujem tužilaštvu. Neću da komentarišem odluke pravosudnih organa”, rekao je Gašić za Tanjug.

Blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO