Novi Pazar – Priboj – Jedinstveni sindikat pribojskog FAP-a uputio je danas saopštenje za javnost u kojem navodi da je u ovom preduzeću za manje od godinu dana nestalo još 25 kamiona pored prethodnih 400!

“Dok sa nestrpljenjem očekujemo (pre)dugo najavljivanu privatizaciju FAP-a, dotle kao zaposleni i dalje trpimo sinhronizovanu pljačku kojoj se, po svemu sudeći, ne nazire kraj. Radi podsećanja, 26.09.2013. godine, akcionari FAP-a su odbili da usvoje finansijski izveštaj kojim bi se pokrio manjak od preko 400 kamiona” navodi se u saopštenju sindikata i dodaje da je Aleksandar Milunović koji je imenovan za vršioca dužnosti predstavnika društvenog kapitala u Skupštini akcionara, iskoristio prvu priliku da nezakonito promeni Statut Društva, usvoji izveštaj neovlašćene revizorske kuće ,,Alfa-Revizija“ d.o.o. Beograd i tako praktično svojim imenom i prezimenom stane iza svih malverzacija u proteklom periodu.

Sindikat podseća da je Milunović takođe je usvojio i finansijski izveštaj za 2013. godinu u kojem je navedeno da je u FAP-u proizvedeno 27 jedinica.
“S obzirom na to da je jedan od rezultata rada Nadzornog odbora ugovorena i osvarena proizvodnja od celih 2 (dva) kamiona za godinu dana (sve ostalo je iz ranijeg perioda) , postavljamo pitanje gde je to završio novac kojim se pravda proizvodnja za još 25 kamiona i to u trenutku dok su radnici primili samo deo plate za mesec avgust prošle godine! Umesto da zbog neusvajanja finansijskog izveštaja bude procesuiran, Nadzorni odbor na čelu sa Nemanjom Stevanovićem , posle isteka mandata punih 7 meseci nezakonito donosi odluke, između ostalog i odluku o prodaji onih delova u staro gvožđe koji sada nedostaju za redovnu proizvodnju.
O kakvoj pravnoj ujdurmi je reč vidi se i iz predloženog dnevnog reda u pozivu sa Skupštinu akcionara, održane u ponedeljak 29.09.2014.godine na kojoj su u okviru 4. tačke poništili sopstvene odluke sa prethodne Skupštine akcionara ,,zbog materijalno značajnih grešaka“. Želeći da zataškaju raniji manjak od preko 6 milijardi dinara, posebno su formulisali obrazloženje prilikom usvajanja Odluke u okviru 9. tačke dnevnog reda gde naglašavaju ,, Aktuelni Izvršni odbor Društva se ne može držati odgovornim za gore pomenute, višedecenijske probleme koji su uzrokovali katastrofalno finansijsko stanje Društva…“ Zaboravili su da navedu da je upravo aktuelni generalni direktor FAP-a Zoran Zaković u periodu od 2009-2013.godine bio pomoćnik generalnog direktora za finansije i da je direktno odgovoran za ,,kreativne“ finansijke izveštaje koji imaju više veze sa akrobatikom nego sa ekonomijom.
Očigledno je da Fapom vladaju kabadahije i preprodavci magle koji nastupaju isključivo sa pozicija sile i nedodirljivosti. Koliko je bahatost uzela maha govori i podatak da se umesto kvalitetnih delova spremnih za ugradnju, u proivodne pogone svesno ubacuju rashodovani delovi nepoznatog porekla sa namerom da se, osim pribavljanja materijalne koristi, dovede u sumnju kvalitet fapovih proizvoda. Na taj način se svesno ugrožava najavljena saradnja sa finskim proizvođačem a zaposleni dovode u bezizlazan položaj. Istovremeno, tzv. menadžment FAP-a nije zainteresovan ni za kakvu proizvodnju (sklopio nove ugovore za samo 2 kamiona za godinu dana) pošto je isposlovao namešenja u raznim Nadzornim i Upravnim odborima i da na taj način bezobrazno uzima ničim zasluženi novac.
Zanemeli smo pred brutalnošću koja više i ne poznaje granice a iscrpljeni u nastojanju da održimo gole živote. Koliko dugo još treba da se uzima ,,danak u krvi“ i kada će postati dosta???
Još jednom se obraćamo Vladi RS i premijeru Aleksandru Vučiću sa zahtevom da zaustavi moralni i materijalni sunovrat FAP-a.
Na kraju naglašavamo da NIKADA nećemo odustati od naših namera da pronađemo 60 miliona evra koje nam je oteto i koji nam se i dalje otima. Ako ne uspemo da se odbranimo u ovom, nastavićemo borbu pa makar to bilo i u nekom drugom, pravednijem i humanijem političkom ambijentu stoji u saopštenju koji potpisuje Jedinstveni sindikat ,,FAP-SLOGA“