Napad u Ankari: Snimljen trenutak ulaska napadača u postrojenje

Nakon terorističkog napada na postrojenje Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAŞ) u Kahramankazanu, u blizini Ankare, objavljene su fotografije koje dodatno pojašnjavaju tok događaja.

Na snimcima sigurnosnih kamera jasno se vidi trenutak kada napadači, koji su stigli taksijem, izlaze iz vozila i ulaze u industrijski kompleks.

Napad se dogodio sinoć, a prema izvještajima s terena, u postrojenju su se čuli eksplozije i pucnji. Na mjesto događaja brzo su upućene snage sigurnosti, vatrogasne ekipe i hitna pomoć. Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je da je riječ o terorističkom napadu, naglašavajući da su među napadnutima evidentirani i poginuli i ranjeni.

On je izrazio saučešće porodicama stradalih i najavio odlučan odgovor sigurnosnih snaga.

NEW: More footage of gunmen in Ankara attack that targeted one of Turkey’s biggest defense companies pic.twitter.com/xmmEIR6PN4

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 23, 2024

 

 

Adalet ministar Yılmaz Tunç oštro je osudio ovaj napad putem svojih društvenih mreža, ističući kako je Ankara tužilaštvo brzo reagiralo. Pokrenuta je sveobuhvatna istraga pod nadzorom jednog zamjenika glavnog tužioca i tima od osam tužilaca.

“Ovaj kukavički čin je napad na sigurnost i suverenitet naše zemlje”, poručio je Tunç, uz obećanje da će počinioci biti privedeni pravdi.

Prema preliminarnim saznanjima, napad se desio tokom smjene radnika u postrojenju, što je možda olakšalo pristup teroristima. Iako je došlo do sukoba unutar postrojenja, informacije o mogućim taocima nisu zvanično potvrđene, ali izvori bliski vlastima navode da situacija na terenu još uvijek nije u potpunosti stabilizirana.

TUSAŞ, kao jedno od najvažnijih postrojenja turske odbrambene industrije, ima ključnu ulogu u smanjenju ovisnosti zemlje o stranim tehnologijama. Bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i održavanjem zrakoplovnih i svemirskih platformi. Napad na ovu instituciju smatra se direktnim udarom na tursku nacionalnu sigurnost.

Istraga se nastavlja, a snage sigurnosti su dodatno osigurale cijeli kompleks kako bi spriječile eventualne nove prijetnje.

Izvor: klix.ba

Foto: X.com

The post Napad u Ankari: Snimljen trenutak ulaska napadača u postrojenje appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Napad u Ankari: Snimljen trenutak ulaska napadača u postrojenje appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO