Teroristički napad i talačka kriza u Ankari: Najmanje troje poginulih, u toku je talačka kriza

Teroristički napad u kojem je poginulo najmanje tri osobe izvršen je u glavnom objektu turske avio-kosmičke kompanije TAI (TUSAŠ) u prestonici Ankari, nakon čega su napadači uzeli taoce. Turski mediji prenose da se desila eksplozija, a napadači naoružani puškama upali su u štab kompanije.

“Dvojica terorista su neutralisani u terorističkom napadu na objekte u Ankari. Nažalost, imamo troje poginulih i 14 ranjenih. Neka se Bog smiluje našim mučenicima, a našim ranjenicima želim trenutno izlečenje. Proklinjem ovaj odvratni napad. Naša borba će se nastaviti odlučno sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja.

Kako piše CNN Turk, nakon eksplozije najmanje dvojica napadača su ušla u štab kompanije gde kao taoce drže nepoznat broj radnika.

Direktor CNN Turk za Istanbul Nihat Uludag je izjavio da smatra da postoji mogućnost da je napad izvršila Radnička partija Kurdistana (PKK), koja je označena kao teroristička organizacija u Turskoj, ili pripadnici Revolucionarne narodnooslobodilačke partije (DKHP-C), prenosi Hurijet.

Jerlikaja je ranije potvrdio da je eksplozija, koja se čula ispred prostorija kompanije teroristički napad, ali nije precizirao detalje.

Snage bezbednosti, hitna pomoć i vatrogasci upućeni su u kampus TAI, koji zapošljava preko 15.000 ljudi. Na nekim od snimaka se vidi kako specijalci stižu helikopterom sa psima za pronalaženje eksploziva.

Prethodno je došlo do eksplozije i pucanja na ulaznoj kapiji kampusa “Joint Stock Partnership” u Ankari, javili su turski mediji i dodali da je osoblje iz bezbednosnih razloga upućeno u skloništa.

Teroriste koji su izvršili napad snimile su sigurnosne kamere. Na snimku se vidi kako naoružani teroristi dolaze u kampus taksijem.

Dok je jedan od terorista bio ispred zgrade, drugi naoružani terorista je snimljen na ulazu u zgradu.

Ministar industrije i tehnologije Turske Mehmet Fatih Kačir oglasio se povodom terorističkog napada.

“Nikada nećemo odustati od odbrambene industrije, od puta Nacionalnog tehnološkog pokreta. Nacionalni tehnološki pokret i nacionalna odbrambena industrija je ključ za potpuno nezavisnu Tursku“, rekao je on.

Šta je kompanija TAI (TUSAŠ), koja je napadnuta?
Korporacija TAI (Turkish Aircraft Industries Inc.) osnovana je 28. juna 1973. u okviru Ministarstva industrije i tehnologije u cilju smanjenja zavisnosti Turske od stranih država u odbrambenoj industriji, piše NTV.

Odlukom da se koriste američki avioni F-16 za potrebe Turskog ratnog vazduhoplovstva TAI (TAI) je osnovao 1984. zajedničku tursko-američku kompaniju kako bi proizvodila lovce F-16, integrisala sisteme na avionu, vršila probne letove i isporučila ih turskoj vojsci.

Pre nego što je 25-godišnji proces završen, strane akcije TAI-a su kupili turski akcionari 2005. godine i kompanija je restrukturirana.

U okviru tog procesa TAI je postao TUSAŠ i proširio svoje aktivnosti na svemirski program. Tako je postao tehnološki centar za razvoj, modernizaciju, proizvodnju, integraciju sistema i procese podrške vazduhoplovnim i avemirskim industrijskim sistemima.

Sada je kompanija među 100 najvećih globalnih igrača u vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji. organizovana je u okviru šest strateških poslovnih centara, u zavisnosti od prirode projekata.

 

Izvor:euronews

Foto: Tanjug/AP/IHA – Copyright Tanjug/AP/IHA

The post Teroristički napad i talačka kriza u Ankari: Najmanje troje poginulih, u toku je talačka kriza appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Teroristički napad i talačka kriza u Ankari: Najmanje troje poginulih, u toku je talačka kriza appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO