Usled pandemije virusa korona sektor turizma je najteže pogođena privredna grana, a period stabilizacije očekuje se tek krajem 2021. godine, izjavila je danas resorna ministarka Tatjana Matić.

U prvih 10 meseci ove godine ukupan broj turista pao je za 48,4 odsto, broj dolazaka stranih turista za oko 75 odsto, a devizni priliv od turizma za 27,5 odsto, navodi Matićeva i ukazuje da broj domaćih turista beleži pad za oko 22 odsto.

U  je u emisiji “U središtu pažnje” Radio Beograda 1 rekla da je u turističkim agencijama bez posla ostalo oko 800 ljudi.

Kaže i da je u avgustu zabeležen porast broja domaćih turista za oko 25 odsto i u septembru, kada je rast bio oko devet odsto.

U postpandemijskom periodu radiće se na digitalizaciji turističke ponude, te na razvoju domaćeg turizma, posebno podsticanja seoskog turizma – najavljuje Matićeva.

Dodaje da će se raditi i na realizaciji konkursa za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i na uredbi o dodeli vaučera za podsticanje razvoja domaćeg turizma.