SDA zahteva kažnjavanje zločinaca

Povodom 25.godišnjice od kada je u Štrpcima iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar oteto, mučeno i ubijeno 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno lice nepoznate nacionalnosti, saopštenjem za javnost oglasila se Stranka demokratske akcije Sandžaka. Ovom prilikom SDA podseća da mnogi zločini nad sandžačkim Bošnjacima, počinjeni devedesetih, do danas nisu rasvetljeni, niti su odgovorni kažnjeni.

”Politika državnih organa prema Bošnjacima Sandžaka iz 90-tih danas je ponovo prisutna i vidljiva na svakom koraku što dodatno predstavlja razlog za strah i nesigurnost Bošnjaka u Sandžaku.

SDA Sandžaka zahtjeva da se, pored kažnjavanja zločinaca, porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata, status raseljenih lica i da im se obezbijedi pravična materijalna naknada.

Kako bi se u budućnosti obezbijedila adekvatna zaštita bošnjačkom stanovništvu u Sandžaku, sačuvao mir, uspostavila vladavina prava i stvorili uslovi za normalan život i rad u Sandžaku neophodno je da OEBS, EU i Savjet Evrope uspostave posebne misije za Sandžak sa mandatom policijskih i pravosudnih organa do konstituisanja regionalnih sandžačkih institucija.

Ovim putem pozivamo Bošnjake i ostale građane Sandžaka da u cilju ukazivanja na sva neriješena pitanja u Sandžaku prisustvuju skupu pod nazivom „Za slobodu i sigurnu budućnost“, koji će se održati u petak, 2. marta 2018. godine na Gradskom šetalištu, ispred Sebilja u Novom Pazaru sa početkom u 13h, poslije džume namaza”, navodi se u saopštenju za javnost SDA Sandžaka.

https://www.youtube.com/watch?v=27AH3zGK470
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO