5 namirnica koje ne smete podgrevati

572

Većina nas često podgreva jela u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smeli da podgrevamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrevanja postaju toksične.

To može da ostavi kratkoročne posledice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične usled ponovnog zagrevanja.

2. Jaja. Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svjže pripremljene. Smedu da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Spanać. Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe, menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja vredi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

izvor: B92