Devočica i njena porodica zbog režimskih napada bili su prisiljeni na bijeg prema turskoj granici, a boravili su u izrazito lošim uslovima usled kojih je Iman Ahmed Leyla preminula

Devojčica iz Sirije Iman Ahmed Leyla, koja je s porodicom zbog režimskih napada bila prisiljena izbeći prema granici s Turskom, preminula je od posledica niskih temperatura i loših uslova u kampu.

Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMS) saopštilo je kako je otac u četvrtak u centar u Afrinu u naručju donio devojčicu.

U saopštenju se navodi kako je devojčica zbog pothlađenosti preminula pre nego što je prebačena u bolnicu.

Uposlenik bolnice u Afrinu izjavio je kako su ustanovili da je devojčica preminula dva do tri sata pre nego što ju je otac donio u bolnicu.

“Kada su je doneli, srce nije kucalo. Otac je kazao kako su živeli u baraci koja nije imala ni prozora i da su bili izloženi izrazito niskim temperaturama. Pretpostavljamo da je devojčica preminula zbog pothlađenosti. Kad je donesena bila je poput leda”, rekao je uposlenik.

U izveštaju iz bolnice navodi se i kako je devojčica od godinu i po težila 4,5 kilograma. Navodi se i kako je devojčica bolovala od cerebralne atrofije.

Porodica je zbog ruskih i režimskih napada iz Istočne Gute, koja pripada Damasku, 2018. izbegla u Idlib. Zbog napada koji su i tu izvedeni, bili su prisiljeni migrirati na područja nedaleko od granice s Turskom.

Zbog napada koje režimske i ruske snage izvode na zonu deeskalacije sukoba, od januara 2019. prema tursko-sirijskoj granici izbjeglo je 1,8 miliona civila.