Turska je počela slati svoje vojnike u Libiju, potvrdio je turski predsjednik Redžep Tajip u intervjuu za CNN Turk.

– Naši vojnici postupno odlaze – rekao je Erdoan. 

Nije poznato koliko vojnika i koje jedinice Turska šalje u Libiju. Prema izvještajima, Erdoan je govorio o “različitim timovima” koji će preuzeti koordiniranje. Turski parlament je prošle sedmice odobrio slanje vojske u Libiju.

Zapovjednik libijskih oružanih snaga Nasir Ammar izjavio je za Al Jazeeru da je elitna grupa turskih vojnika specijalizovanih za ometanje radara i protivzračnu odbranu stigla u Tripoli.
On je također dodao da su dobili puno naprednog oružja te da libijskoj vojsci neće smetati ako se turski vojnici budu borili zajedno s njima.
Ranije je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio da turske borbene snage neće biti raspoređene u Libiji već će neke druge jedinice voditi borbe.
“Osuda Saudijske Arabije zbog Libije nas ne uznemirava, ne brinemo oko toga, naprotiv mi njih osuđujemo”, kazao je Erdoan, prenosi Islambosna.

Međunarodno priznata vlada premijera Fajeza al-Seraja u Tripoliju zatražila je vojnu pomoć od Turske. Položaj vlade u Tripoliju uzdrmao je general Kalifa Haftar, čija se vojska nalazi pred Tripolijem, a podržavaju ga Francuska, Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.