Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić predstavili su plan investicionih projekata za dalji razvoj Srbije u narednih pet godina.

,,Daću vam dva podatka, Srbija će završiti godinu sa rastom 4 odsto! Prema podacima, nivo investicija u Srbiji je za 9 posto već nego prethodnih godina. Na kraju 2025. godine prosečna plata u Srbiji biće 900 evra, a penzije 430 – 440 evra, to vam obećavam!,, rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će panzije za samo pet i po godina biti skoro dvostruko veće.

Pola milijarde evra ćemo uložiti u malde, da ostanu ovde. Učinićemo sve da im obezbedimo povoljne stanove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas I  investicioni plan Srbije za narednih pet godina.

Između Sjenice I Novog Pazara se nalazi mesto Duga Poljana, u središtu Raške oblasti ili Sandžaka, put će tamo proći i ići dalje do Boljara.

,,Uradićemo u potpunosti autoput Beograd – Zrenjanin, a sredićemo i put od Novog Sada do Zrenjanina. Zatim ćemo povezati Kragujevac sa mrežom autoputeva, time što ćemo ga preko Korićana, Vučkovica i Mrčajevaca povezati sa Batočinom i izlazima na autoput. Za samo dve godine završićemo najtežu deonicu autoputa Čačak – Požega. Na ovoj deonici biće dva najduža tunela u Srbiji. Jedan će biti dugačak 2850 metara, drugi 2750. Jedan pravac će ići ka Kotromanu, a  drugi, gde ćemo krenuti sa prvim plaćanjem, za nas veoma važa put-koji ide iz Požege na Arilje. Ovaj put nećemo u potpunosti zavrsiti do tada. Između Sjenice I Novog Pazara se nalazi mesto Duga Poljana, U stedištu Raške oblasti ili Sandžaka, put će tamo proći i ići dalje do Boljara,, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da će se raditi put od Mladenovca do Aranđelovca.

,,Da ne zaboravim i  južni deo koji je takođe jako bitan, a za koji su nas optuživali da je put za Veliku Albaniju. Ovo je put od Niša do Pločnika koji treba da pomogne junačkoj Toplici. Ovaj put značiće i našem narodu u enklavama u Štrpcu.  Put prema Raški  I Novom Pazaru  moramo proširiti za jednu traku, pre početka ovih radova.,, rekao je Vučić.

Što se turizima tiče, mislim da je ovo najveći novac Rasime, koji smo izdvojili. Reč je o 200 miliona evra, verovali ili ne.

Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra navodeći ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete.

Vučić je, među projektima čija realizacija sledi u narednom periodu, nabrojao nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru. Posebno je, kaže, ponosan, što će novac biti izdvojen za dvoranu Sportskog društva Radnički sa Vračara. Takođe, biće izgrađena multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku, Nacionalni odbojkaški centar, Atletski centar Ćuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj banji, Košarkaški nacionalni trening centar, sportski centar Karataš, streljana u Boru, rekonstrukcija i restauracija hrišćanskih I islamskih objekata u Novom Pazaru itd.

,,Za poslednjih 5 godina promenili smo lice Srbije. Mi smo jedna uspešna zemlja, uspeli smo da ne samo u sportu budemo među najboljima u Evropi već i u ekonomiji, u svemu onome u čemu smo bili ili poslednji ili među poslednjima. Sada je trenutak da izađemo sa drugačijim merama pred naše građane. Iza njega ćemo da stanemo čvrsto, i bićemo ponosni na ono što smo uradili. Rad i rezultate ne možete da oduzmete nikome,, – rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Predstavljanje programa počelo je u 10 sati u Palati Srbija.