Iz Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) osudili su napad na porodicu Mahmuti, koji se navodno desio 24. septembra ove godine u Novom Pazaru.

Iz SDA Sandžaka kažu da nije postojao niti jedan razlog za napad koji je, kako tvrde, izvršen nad porodicom Mahmuti.

“Porodica Mahmuti, je uredno prijavila policiji ovaj napad i uz svoje izjave priložili su lekarske izvještaje o zadobijenim povredama. Međutim, do danas nisu dobili povratne informacije da li su policija i tužilaštvo preduzeli neke mjere”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar Fuad Gološ.

Kako smo upoznati, tog 24. septembra oko podneva Mumeir Mahmuti se svojim vozilom vraćao kući a sa njim u autu su bili supruga Azra i sin Anel, kada su ih  u samoj blizini porodičnog doma pesrela dva vozila te prepriječila put. Iz oba vozila su izašla dva lica i fizički nasrnula na njih, uz psovke turske majke i prijetnje da će ih pobiti. U ovom napadu najteže je prošla supruga Azra čije povrede  konstatuju i Izvještaji lekara specijalista.

Na osnovu toga jasno se može zaključiti da su napadnuti isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Porodica Mahmuti, je uredno prijavila policiji ovaj napad i uz svoje izjave priložili su lekarske izvještaje o zadobijenim povredama. Međutim, do danas nisu dobili povratne informacije da li su policija i tužilaštvo preduzeli neke mjere na otkrivanju i procesuiranju ovih zločinaca.

Sve učestalijem nasilju srpske policije nad Bošnjacima u Sandžaku, sada se pridružuju i članovi njihovih porodica ohrabreni činjenicom da nijedan zločin počinjen od strane srpskih oružanih snaga nad Bošnjacima Sandžaka do danas nije procesuiran niti su počinioci kažnjeni.

Iz SDA su još jednom zatražili da se bez odlaganja sprovede lustracija u policiji, vojsci i drugim službama, te da se nacionalna struktura u policiji, tužilaštvu, i sudstvu usaglasi sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim