Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca mr.sci Emir Zlatar obavio je posjetu nani Fati Orlović u Konjević Polju, koja već više od decenije pokušava ostvariti povrat svoje zemlje, na kojoj je na nezakonit način izgrađena pravoslavna crkva.

Generalni sekretar prenio je podršku organa VKBI nani Fati i njenoj pravnoj borbi, u nadi da će ipak temeljno pravo na privatnu svojinu dobiti konačan epilog, uklanjanjem bespravno napravljene crkve.

VKBI koristi priliku da još jednom pozove rukovodstvo Srpske Pravoslavne crkve kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, nadležne institucije Vlade Republike Srpske i lokalnu vlast u Bratuncu, da na civiliziran način riješe ovo pitanje, te uklone crkvu sa imanja koje pripada nani Fati Orlović.

Primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i slobodan u Republici Srpskoj Bošnjacima, najvidljiviji su na primjeru nane Fate Orlović. Na ovom primjeru najjasnije se odslikava suspenzija vladavine prava u RS i Bosni i Hercegovini, ali i nemoć i ne rad OHR-a, koji apsolutno ima mandat i mehanizme da se ovo pitanje riješi.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dalje će pratiti ovaj slučaj i insistirati na njegovom okončanju, kao i opći status i položaj povratnika u RS, posebno u segmentu negiranja bosanskog jezika, a što su sve izrazi sistemskog ponašanja institucija RS-a koje još uvijek, nažalost, provode zamisli  velikodržavne politike iz susjedne Srbije.

(Vijesti.ba)