Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u čertvrtak na sastanku s američkom vanjskopolitičkom elitom da američke nehumane sankcije neće ostvariti svoje ciljeve i umjesto toga će osnažiti solidarnost u Iranu.

On je kazao da su, suprotno američkim očekivanjima, pritisci na Iran učinili da sve stranke i grupe u Iranu smatraju Washington isključivim krivcem za stvaranje problema u raznim poljima u iranskom društvu.

Rouhani je izjavio da je Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum, najbolji mogući sporazum, dodajući da je nekoliko izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdilo iransko povinovanje njegovim obavezama, uprkos američkom povlačenju iz sporazuma, što pokazuje da se Iran ne udaljava od međunarodnog prava i pravila nuklearnog programa.

Kazao je da je Iran spreman za trenutnu ratifikaciju dodatnog protokola u Medžlisu (parlamentu) kao stalnog zakona u zamjenu za prihvatanje CJPOA u američkom Kongresu i trajno ukidanje svih sankcija.

Predsjednik Rouhni nalazi se u New Yorku gdje prisustvuje 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.(Vijesti.ba / FENA)