Ove nedelje pred poslanicima u Skupštini Republike Srbije na dnevnom redu je predlog zakona o dualnom  modelu studija u visokom obrazovanju. Zakon o dualnom obrazovanju u srednjim usmerenim školama usvojen je 2017 godine. Usvajanjem zakona o dualnom obrazovanju i na fakultetima zaokružiće se ovaj model obrazovanja na svim nivoima u našoj zemlji.

Narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac govorio je izuzetno afirmativno o zakonu o dualnom obrazovanju i najavio podršku te stranke I za dualno obrazovanje u visokom školstvu.

Bačevac je istakao da su lokalne samouprave  grada Novog Pazara,  ali i Tutina  i  Sjenice  pokazale veliki interes i želju za usvajanjem ovog zakona, posebno imajući u vidu da u modelu dualnog obrazaovanja  lokalna samouprava ima veliku ulogu kao spona između privrede i obrazovanja .

“Grad Novi Pazar  je pokazao veliki interes da učestvuje u kreiranju upisne politike  i tako pomogne malim i srednjim preduzećima  koja rade u gradu da dođu do kvalitetne radne snage ali i istovremeno pruži mladim ljudima šansu da se kvalitetno obrazuju.  Stoga su lokalne samouprave u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu  bile promoter ovog zakona 2017. godine,  a ja  kao njiihov poslanik snažno sam se zalagao a i danas se zalažem da ovaj vid obrazovanja zaživi. Time je grad   Novi Pazar pokušao da pomogne svim preduzetnicima koji rade na teritoriji grada da lakše dođu do kvalitetne radne snage a mladim ljudima da se lakše zaposle i ovladaju veštinama i znanjima koja će im povećati cenu na tržištu rada ” istakao je narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac.

Podećamo, kod dualnog modela studija prakticna obuka, rad ili praksa kod poslodavca sastavni su deo studijskog programa sto podrazumeva potpisivanje ugovora sa poslodavcem i studiranje na dve različite lokacije na visokoškolskoj instituciji i u kompaniji. Ovaj model studiranja je zahtevniji i teži ali svakako perspektivniji.