Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da niko nije ovlašten da u ime Sjedinjenih Država razgovara s Iranom i istovremeno je optužio predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da šalje “pomiješane signale” Teheranu povodom mogućih razgovora.

“Znam da Emmanuel misli dobro, kao i svi drugi, ali niko ne govori za Sjedinjene Države, nego samo Sjedinjene Države”, naveo je Trump u nizu tweetova.

Nije odmah bilo jasno na što Trump misli, a Bijela kuća je odbila to komentirati, navodi Reuters i dodaje kako je ove sedmice Macron pozvao iranskog predsjednika Hassana Rouhanija na samit G7 ovog mjeseca da bi se sastane s Trumpom. Jedan francuski diplomata negirao je te navode u srijedu.

Evropski čelnici nastoje ublažiti sukob između Teherana i Washingtona nakon što se Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine i obnovio sankcije. Teheran je odgovorio nizom poteza, uključujući oduzimanje britanskog tankera u Zaljevu i povlačenje nekih obaveza o ograničavanju svojih nuklearnih aktivnosti u okviru sporazuma.

Očekuje se da će kriza u Zaljevu biti fokus na samitu G7 ovog mjeseca. Trump i njegova administracija ranije su rekli da je Trump otvoren za razgovore s teheranom i da Sjedinjene Države ne žele rat s Iranom.