Holandski bataljon bio je zadužen da štiti cijelu Srebrenicu – zaštićenu zonu UN-a, a ne samo bazu u kojoj su bili smješteni, ističe potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Salkić je prokomentarisao današnju odluku Vrhovnog suda Holandije koji je potvrdio raniju presudu prema kojoj je ta zemlja djelomično odgovorna za smrt 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Ubijeni Srebreničani, za koje Holandija snosi odgovornost, istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

– Svima u svijetu je jasno da je taj holandski bataljon, koji se nalazio u Potočarima, imao mandat UN-a da zaštiti zaštićenu zonu UN-a. Oni to nisu uradili, da li nisu mogli ili nisu imali pomoć, ali su uistinu odgovorni jer se u toj zaštićenoj zoni desio genocid – rekao nam je Salkić.

Prema njegovim riječima, ovakva presuda holandskog suda ne može biti nikakva satisfakcija za žrtve, ali može predstavljati jedan korak naprijed ka dostizanju pravde.

– Žrtve ne mogu dobiti nikakvu satisfakciju za ono što im je učinjeno, ali ovakva odluka kod ljudi koji su sve to preživjeli može probuditi nadu da je pravda ipak dostižna i da će svi oni koji su odgovorni prije ili kasnije odgovarati – dodaje Salkić.

Ponavlja kako je holandski bataljon bio zadužen da zaštiti sve stanovnike zaštićene zone UN-a, a ne samo one koji su se u tom trenutku zadesili u bazi UN-a.

– Oni su bili zaduženi za cijelu teritoriju zaštićene zone UN-a. Stoga su i odgovorni za sve ono što se desilo na toj teritoriji. Bili su zaduženi za čitavo to područje, a ne samo za svoju bazu. Onda ne bi ni imali mandat da štite zaštićenu zonu, već da budu smješteni u svojoj bazi pa da štite sebe – zaključuje Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.