Nosilac liste “Samoopredeljenje” Sulejman Ugljanin izjavio je na konferenciji za medije da neko pokušava dezinformacijama da diskreditije Vijeće. On je rekao da naredna sednica ovog nacionalnog organa treba da bude održana najkasnije do 11. novembra ove godine, jer je poslednja bila 11. maja, i da nema mesta spekulacijama da ukoliko se ne održi do 27.juna da će biti uvedene vanredne mere.

Ugljanin je istakao da je dobio poziv od aktuelnog predsednika Vijeća Esad Džudža za treću sednicu Vijeća zakazanu za ponedeljka ali da to nikako ne može biti treća sednica jer je ona kako tvrdi već održana.

“Ja sam dobio mejl od Džuda za treću sednicu Vijeća u ponedeljak . Ovde se radi o zabuni. Poziv jeste poslat iz stručnih službi Vijeća, pečatiran je ovde. Medjurim, treća sednica Vijeća je već održana i to 11.maja kada je specijalni gost bio član Predsedništva BiH Šefik Džaferović. Na toj sednici je bio 31 većnik ,medju njima i ja. Radi se o zabuni ili nekom falsifikatu” – istakao je Ugljanin.

On je dodao da se o finansijskom planu BNV, što je navedeno kao jedna od tačaka te sednice, može raspravljati tek kada se dobije rešenje o pripadajućim sredstvima za ovu godinu od nadželne republičke institucije, a nikako pre toga. Ugljanin je rekao da je BNV danas poslalo pismo ministru Državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću i drugim nadležnim organima Republike Srbije u kojem ih obaveštava o svim dezinfomacijama u javnosti, kao i o povredama Ustava, zakona i poslovnika o radu BNV. On je demantovao da je Džudžu zabranjen ulazak u BNV i rekao da ukoliko se usaglase sa listom Vakat je u ponedeljak može biti održana četvrta sednica.

“Ukoliko se usaglasimo, patriotski savez Bošnjaka, možemo održati četvrtu sednicu, sa jedinom tačkom dnevnog reda a to je smena dosadašnjeg predsednika Esada Džudža. Takodje, na dnevnom redu se može naći i usvajanje odluke da 28.septembar bude proglašen Danom Bošnjaka.