Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer dolazi danas u Beograd gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon Srbije, Palmer bi trebao doći  u Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom posjetiti i Banjaluku. 

Ključna uloga Washingtona

Programski direktor Centra savremene politike iz Beograda i izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer kazao je za Vijesti.ba da SAD nastavljaju da insistiraju na što hitnijem postizanju sporazuma Srbije i Kosova, što su činile i u prethodnom periodu.

„SAD nastavljaju da insistiraju na što hitnijem postizanju sporazuma Srbije i Kosova, što su činile i u prethodnom periodu. Pažnja javnosti je u posljednje vreme pomjerena na Berlin i Pariz, ali Washington ostaje jedna od najvažnijih adresa za rješavanje kosovskog problema“, kaže Burazer.

Burazer ističe kako međunarodna zajednica još uvijek vjeruje da Vučić može povući neke hrabre poteze.

„Sjedinjene Države, isto kao i Evropska unija, su svakako svjesne svih problema u vezi sa vladavinom Aleksandra Vučića, kao i sa njegovim lošim rezultatima kada je u pitanju sprovođenje sporazuma sa Kosovom. Međutim, i dalje vlada uvjerenje da će on biti spremniji na hrabre korake u pravcu riješavanja kosovskog pitanja nego bilo koji drugi potencijalni državnik na čelu Srbije“, smatra Burazer.

„Zapadne zemlje zaista nemaju mehanizme da natjeraju Prištinu da se ponaša na određeni način, a može se govoriti i o njihovom nejedinstvenom stavu kada je u pitanju nastavak procesa normalizacije“, dodaje Burazer.

On na kraju ističe kako je teško očekivati neki dogovor između Beograda i Prištine bez međunarodne zajednice.

„Dijaloga Srbije i Kosova vjerovatno ne bi ni bilo bez pritiska zapadnih zemalja i obećanja evropskih integracija, tako da je teško zamisliti da se bilo kakav sporazum može postići bez međunarodne zajednice“, zaključio je Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike iz Beograda.

Svakodnevne laži

Politička analitičarka, novinarka i kolumnistica beogradskog lista Danas Snežana Čongradin kaže kako javnost o dogovorima i obećanjima koje predsjednik Srbije daje stranim diplomatama i državnicima koji vode ovaj proces, ne zna ništa, odnosno, kako joj se svakodnevno isporučuju laži, prije svega, određene nacionalističkom i mrziteljskom retorikom prema kosovskim Albancima.

“Da Vučić jeste sposoban da rješi kosovski problem, čini se da niko ne sumnja. Ima većinsku podršku u biračkom tijelu, a problem je lako riješiv, odnosno postoji samo jedno rješenje – priznaj nezavisnost i ostavi građane i jedne i druge države da konačno počnu da grade budućnost bez tenzija i ratno huškačke retorike kojom ih upravo Aleksandar Vučić i njegova „administracija“ svakodnevno truje. Činjenica da to nije učinio do sada, govori da je u njemu najveći problem, odnosno da je kosovski problem zapravo problem koji pravi Aleksandar Vučić i njegova vlast”, smatra ona.

Na pitanje da li je moguće očekivati da Beograd uskoro na taj način tretira Kosovo, Čongradin odgovara da s obzirom na to kakav je Vučić i njegova vlast, to se čini gotovo nemogućim.

“On se održava na vlasti uz pomoć kosovskog problema. Moraće da stvori novi, ako ovaj zaista riješi, kako bi opstao i bio u mogućnosti da i dalje vlada”, mišljenja je naša sagovornica.

Čongradin ističe kako problem između Beograda i Prištine nije moguće riješiti bez međunarodne zajednice.

“Ne može se riješiti, i u tome jeste najveća nesreća naroda na ovim prostorima. Jer smo dozvolili da nam unište zemlju a potom da se vrate na vlast i ponovo uništavaju ono što je preostalo. U takvim uslovima, druge države i državnici, o kojima se, takođe, ne može mnogo pohvalno reći, djeluju kao spas. I to zaista i jesu”, zaključila je Snežaan Čongradin.

Povezivanje Kosova sa BiH

Na pitanje kako gleda na to i imamo li mi u BiH razloga za brigu zbog toga jer politički vrh Republike Srpske vidi u tome svoju šansu za eventualnim odvajanjem od BIH, Burazer odgovara da je još od prošle godine jasno da su SAD dale prešutnu podršku za sporazum o normalizaciji koji bi sadržao i promjenu granica.

„Time se povećavaju šanse za sporazum koji bi predviđao i formalno priznanje Kosova od strane Srbije, što bi bilo konačno i trajno rješenje za ovaj problem. Što se Bosne i Hercegovine tiče, ne vidim da je ona ugrožena ovom podrškom promjeni granica Kosova i Srbije, budući da bi posljednja stvar koju bi zapadne zemlje željele da urade bila da stvore novi problem na Balkanu. No, svakako je potrebno da se to dosta jače naglasi kako bi se izbjegla dalja destabilizacija“, kazao je on.

Na pitanje imamo li mi u BiH razloga za brigu zbog toga jer politički vrh Republike Srpske vidi u tome svoju šansu za eventualnim odvajanjem od BIH, Čongradin kaže da upravo to i jeste teren na koji Vučić računa i drži ga kao svoju slamku spasa.

“Kriza u Bosni jeste jedino rješenje za izlaz iz kosovskog problema. Imali smo prilike da vidimo kako to izgleda kada Vučić, kao mladi šešeljevac, izaziva, krizu u Bosni. Jedino osjećanje i pomisao na takav tragičan ishod može biti horor, strah, a ponajviše gađenje”, smatra Čongradin.