Predsjednik stranke pravde i pomirenje (SPP), narodni poslanik i nosilac liste Matice bošnjačke na izborima za BNV, Muamer Zukorlić, gostujući u programu Sandžak TV najavio je da vijećnici te liste neće prisustvovati najavljenoj sjednici Vijeća i na taj način dati kvorum za njeno održavanje.

“Nigdje u svijetu opozicja ne daje kvorum. Biće ti prvi test da li tamo u BNV postoji većina. Ako nema većine, mi ne dajemo kvorum, Vijeće pada nema većine. Zna se da zakonski postoje dva ishoda – jedan je pravljenje nove većine, ukoliko za to postoji neka politička volja ili broj, drugi ishod su izbori. Zakon nalaže da ako su uvedu privremene mjera slijede izbori, ali ne kaže kad”, rekao je Zukorlić u emisiji Pretres.

Zukorlić je tokom gostovanja u emisiji potvrdio da je predsjednik Vijeća Esad Džudžo u pravu i da je 11. maja održana svečana, a ne treća redovna sjednica BNV, te da zbog toga teču zakonski rokovi za njeno održavanje.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad zakazao je održavanje sjednice ovog tijela za ponedjeljek, 24. juna, nakon što je grupa vijećnika liste “Samoopredjeljnje” od njega zatražila podnošenje ostavke i vraćanje mandata ovoj listi.

sandzacke.rs