BEJRUT/JERUSALIM – Izrael je ispalio rakete na sirijsku vojnu bazu u centralnom delu Sirije ubivši jednog vojnika i ranivši još dvojicu nakon što su u izraelskom napadu u noći izmedju subote i nedelje ubijena tri sirijska vojnika i sedam ih je ranjeno, objavili su kasno sinoć sirijski mediji.

Sirijski vojni izvori javljaju da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela neke izraelske rakete, ali da je pogodjeno skladište oružja.

Izraelski mediji prenose da se izveštaji o žrtvama razlikuju i da se u nekima navodi da je poginuo jedan vojnik, a u drugim da je poginulo dvoje ljudi i dvoje ranjeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava koja je povezana s opozicijom je saopštila da je ubijeno najmanje petoro ljudi, medju njima sirijski vojnici, a da su neki od ranjenih u kritičnom stanju.

Ta baza T4 i ranije je bila meta izraelskih napada iz vazduha. U njoj su navodno snage sirijskog režima i kontigent iranske Revolucionarne garde.

Izraelska vojska je u nedelju potvrdila da je ciljala više vojnih meta u Siriji, uključujuči dve artiljerijske baterije, osmatračnice kraj granice i protivvazdušnu bateriju.

Sirijski državni mediji su izvestili da su poginula tri sirijska vojnika i da ih je sedam ranjeno, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navela da je ubijeno desetoro ljudi, uključujući sedmoricu iranskih i ektremista libanskog Hezbolaha.

Izraelskim udarima prethodilo je ispaljivanje dve rakete na planinu Hermon na Golanskoj visoravni u subotu uveče.

Početne procene izraelske vojske su da rakete nisu slučajno ispaljene niti se radi o slučajnom prelivanju sukoba iz Sirije već su rakete namerno ispaljene. U tom incidentu nije bilo povreda.

Sirijska državna novinska agencija SANA je citirajući neidetifikovanog vojnog zvaničnika navela da su u izraelskom udaru pogodjene vojne pozicije u južnom regionu Kuneitra kraj dela Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom.

Dogodilo se to u vreme povećane napetosti u regionu oko uloge Irana u Siriji i drugim delovima Bliskog istoka, navodi AP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ubrzo posle jučerašenjeg udara rekao da je on izdao naredbu.

“Nećemo tolerisati gadjanje naše teritorije i odgovorićemo žestoko na svaku agresiju protiv nas”, saopštio je Netanjahu.

To je bilo jedno od retkih javnih priznanja izraelskih udara ubrzo nakon što su se desili, ali je drugo za nešto više od nedelju dana.

Oba udara su izazvali napadi na Izrael iz Sirije, kako se tvrdi.

Izraelski avion je 26. maja pogodio sirijski vojni punkt u odgovoru na protivvazdušnu vatru na jedan izraelski borbeni avion. U tom napadu je ubijen jedan sirijski vojnik.

Beta