Slike reke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svet ovih dana, a slično se dešava i sa Ibrom koji otpad “donosi” do Gazivoda gde se formiraju “deponije na vodi”.  Zbog toga je danas organizovana velika ekološka akcija na ovom jezeru.

Udruženje “Put sredine”  predvodi veliku akciju, u koju su se uključili brojni pojedinici, ali i  organizacije.

“Zbog ljudseke nemarnosti ovo se ponavlja svake godine. Ali, ove godine je do sada u istoriji njegovog postojanja  najveća zagađenost ovog jezera, koje je naše prirodno dobro, koje treba ljubomorno da čuvamo”, kaže Hidajet Biševac iz Udurženja”Put sredine”.

On dodaje da je mapirano devet najugorženijih lokacija.

Iz  Novog Pazara krenuli su autobusi, a organizaovano su da pripomognu stigli i neki od volontera iz Tutina i Rožaja.

Student i ribolovci su radili na čišćenju i prošlog vikenda.

“Mnogo ova situacija utiče na riblji fond.  Već su neke autohtone vrste izumrle”, objašnjava predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Elvir Hodžić.

Najveći problem je što Ibar donosi smeće sa rožajske deponije. Međutim, građani, takođe, đubre bacaju u jezero.

“Poenta ove akcije je da se probudi svest kod ljudi. Oni moraju shvatiti da se ne sme ovako ponašati. Samo jednoj od ovih flaša je potrebno 400 godina da se razgradi”, kaže predsednik Studentskog parlamenta Državnog univerziteta Izet Cama.

Stigao je i katamaran zahvaljujući  Ministarstvu poljoprivrede, Gradu Novom Pazaru i Regionalnoj razvojnoj agenciji.

“Ministarstvo trgovine i turizma opredelilo je velika finansijska sredstva da se ovde napravi uređena plaža”, rekao je direktor Razvojne agencije SEDA Samir Kačapor, podsetivši na veliki projekat koji će biti tokom leta realizovan zahvaljujući omladinskoj radnoj akciji.

Jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama Zubinog Potoka,Tutina i Novog Pazara.

Z.M.