Raketa je ispaljena sinoć u jako utvrđenu zelenu zonu Bagdada, u kojoj se nalaze vladine zgrade i ambasade, ali nije bilo žrtve, saopćila je iračka vojska.

“Raketa Katyusha pala je usred zelene zone i nije uzrokovala gubitake”, navodi se u saopćenju vojske uz napomenu kako se pala u blizini spomenika nepoznatom vojniku, prenosi Reuters.

Spomenik se nalazi oko pola kilometra sjeverno od američke ambasade. Eksplozija se čula u središnjem Bagdadu, prema izjavama svjedoka i stanovnika glavnog grada Iraka.

Službenik američkog State Departmenta potvrdio je da je raketa pala u zelenu zonu u blizini ambasade te da nema žrtava ili štete.

Raketa Katyusha je jeftin tip raketne artiljerije koja može da isporuči eksploziv do cilja brže od konvencionalne artiljerije, ali je manje precizna.

Ambasada u Bagdadu i američki konzulat u iračkom kurdskom regionalnom glavnom gradu Erbilu prethodne su sedmice evakuirali dio osoblja, zbog očite zabrinutosti i prijetnji od iračkog susjeda Irana, obrazložila je američka strana.

Jedan američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio je kako Sjedinjene Države razmatraju slanje malog broja dodatnog osoblja da bi zaštitili ambasadu. 

Administracija predsjednika Donalda Trumpa saopćila je  da je poslala dodatne snage u regiju kako bi se suprotstavila onome što je nazvala vjerodostojnim prijetnjama od Irana protiv američkih interesa, uključujući i milicije koje podržava u Iraku.

Teheran je opisao poteze SAD-a kao “psihološki rat” i “političku igru”.


(Vijesti.ba / FENA)