Pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici optuženi Slobodan Kašćelan, koji slovi za vođu “kavčana” i kojem se optužnicom Specijalnog tužilaštva na teret stavlja zelenaštvo izvršeno na organizovan način, danas je tokom iznošenja svoje odbrane kazao da mu je smiješno to za šta ga terete kao i da bi bio lud da prizna izvršenje pomenutog djela.

Istakao je i da će “ljudski” odgovoriti na sva postavljena pitanja, iako mu njegovi advokati nijesu to savjetovali. Specijalno državno tužilaštvo tereti tereti Kašćelana da je od juna 2010. godine, pa nadalje, u Kotoru, iskorišćavajući teško imovno stanje, teške prilike i nuždu, dao novac na zajam Milanu Dragoviću i ugovarao za sebe nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu od koja prelazi iznos od 30.000 eura u čemu mu je, kako se to osnovano sumnja, pomogao okrivljeni Goran Ljubatović.

U svojoj odbrani Kašćelan je pojasnio da je Dragovića upoznao preko optuženog Ljubatovića, te da su samo jednom zajedno sjedjeli.

“Ljubatović je imao obaveze prema meni, a Dragović je imao neizmirene obaveze prema Ljubatoviću. Međutim, ja Dragoviću nijesam nijednom niti jedan euro dao, i nijesam s njim imao bilo kakav posao”, naveo je optuženi Kašćelan, dodajući da se radi o “lažovu”.

Sud je zabranio specijalnom tužiocu Saši Čađenović pitanja koja se tiču ostalih optuženih, navodeći da bi u tom slučaju Kašćelan bio ispitivan kao svjedok, jer on nije obuhvaćen prvom tačkom optužnice koja se odnosi na stvaranje kriminalne organizacije. Na pitanje tužioca, Kašćelan je kazao da je imao obećanje od okrivljenog Ljubatovića da će mu vratiti pare kada njemu Dragović vrati novac, s tim što mu Ljubatović nije pominjao koliko je taj dug.

Prema optužnici, oštećeni Dragović nalazio se u teškom imovnom stanju i u stanju nužde zbog propasti više poslova i prijetnje da će izgubiti svoj stambeni objekat, kuću “Vila Luković” zbog kredita podignutog kod Hipo Alpe Adria banke, pa mu je Kašćelan pozajmio novac u iznosu od 50.000 eura, pri čemu je za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist u vidu mjesečne kamate u iznosu od 10 odsto vrijednosti pozajmljenog novca. Potom je, prama navodima optužnice, okrivljeni Ljubatović sa oštećenim Dragovićem sklopio ugovor o neistinitom dugu od 250.000 eura, a onda i ugovor o hipoteci gdje je precizirano da se na ime obezbjeđenja duga ustanovi hipoteka na stambenom prostoru oštećenog Dragovića – “Vila Luković”.

Kašćelan je rekao da nikada nije bio u pomeutoj vili, te da mu ništa u vezi sa tim nije poznato.

“Što meni treba da bude poznato je li kuća na prodaju ili nije? Ne valja tužioče stavljati na teret nekome nešto ako nije kriv, to nije ljudski”, naveo je Kašćelan, dodajući i to da nikada nije radio sa drogom.

U daljim odgovorima je naveo da poznaje okrivljenog Sinišu Vlahovića, kao i da mu je optuženi Igor Božović kum, a dalja pitanja u vezi sa ovim licima sud nije dozvolio.

Na kraju jučerašnjeg suđenja, optuženi Kašćelan kazao je da mu okrivljeni Ljubatović duguje oko 20.000 eura koje mu je pozajmio tokom 2011. godine jer mu je trebalo za kupovinu neke mašine.

“Taj novac sam imao da pozajmim od svojih legalnih poslova”, naveo je Kašćelan, a prethodno je rekao da se bavi izdavanjem stanova, te da ima dosta nepokretnosti.

Sud je odbio predlog odbrane okrivljenog Kašćelana za ukidanje pritvora, a naredni pretres je zakazan za 16. maj.

U ovom predmetu sedmorica lica su u bjekstvu i sudi im se u odustvu – Igor Božović, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar, Igor Đurišić i Davor Prelević.

Po optužnici SDT-a, za stvaranje kriminalne organizacije kao i nedozvoljeno držanje oružja, prodaju droge, davanje mita i pranje novca, terete se i Stefan Brnović, Zlatko Samardžić, Ilija Dedović, Tripo Moškov, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Igor i Nikola Andrić i Goran Ljubatović.