NOVI PAZAR – Sednica Skupštine grada Novog Pazara nastavljena je u 18 sati.

Sednica skupstine grada je počela sa 24 odbornika vladajuće većine. Ukupuno prisustvuje 33 odbornika.

Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka napustili su skupštinsko zasedanje, nakon što je glasovima večine sa dnevnog reda uklonjena tačka o promeni naziva gradskih ulica. U obrazloženju se kaže da predlog odluke, koji je dostavljen Skupštini na razmatranje nije ispoštovao zakonsku proceduru.

Kako saznajemo, sporna su imena ulica koja je predložila SDA Sandžaka a koja nose imena: Adema Demaćija, Ibrahima Rugove, Šabana Poluže i Aćifa Efendije Bljute ali i pojedinih članova sjeničke konferencije.

U obrazloženju predloga, SDA je navela da je Aćif-efendija bio osnivač i predsednik bošnjačke partije Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i “organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva”.

Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još uvek nije završen.

Nakon što taj predlog nije uvršten u dnevni red, odbornici SDA napustili su zasedanje a malo nakon toga i predstavnici SPP stranke Muamera Zukorlića.

Šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Skupštini Novog Pazara Jahja Fehratović ocenio je da je današnje napuštanje sednice odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka početak raskola u njihovoj koaliciji sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP).On je u izjavi za radio Sto plus kazao da će taj raskol, nervoza i nesuglasice izmedju dve vladajuće partije imati duboke posledice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju.

“Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Hteli su da konsoliduju svoje biračko telo koje je u osipanju, jer je većina gradjana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost”, kazao je Fehratović.

Predlog SDA je odbijen, jer nije u skladu sa procedurama, koje propisuju Statut Grada i Zakon o lokalnoj samoupravi. Prema tome, svi predlozi, ma od koga dolazili, moraju da prvo budu upućeni skupštinskoj Komisiji za davanje naziva ulica, posle da se o njima izjasni Bošnjačko nacionalno vijeće i gradski Savet za međunacionalne odnose i na kraju da dobiju saglasnost od Ministartsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zbog svega toga, čak i da je Skupština danas usvojila predlog SDA, on ne bi imao nikakav formalno-pravni značaj. Na osnovu toga, ne bi bilo moguće zaista promeniti nazive ulica u adresnom registru , zapravo građani ne bi dobili nove adrese u ličnim kartama.

Sednica skupštine grada je prekinuta a nastavak se očekuje u 18 časova saznaje indeksonline.rs

Podsetimo, vlast u Novom Pazaru čine: SDP, SNS, SDA i SNP dok je SPP u opoziciji. Nakon što je skuština odložena i zakazana za 18h.

indeksonline.rs