Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da nikada imenom neće osloviti teroristu koji je u petak ubio 50 vjernika u dvije džamije u Christchurchu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tim terorističkim napadima je želio postići puno toga, između ostalog htio je postati poznat. Zbog toga nikada nećete čuti da mu izgovaram ime”, kazala je Ardern u parlamentu Novog Zelanda.

Premijerka je pozvala novozelandske parlamentarce i zvaniničnike da imenima oslovljavaju žrtve koje zaslužuju spomen, a da to ne čine za ubicu.

“Napad je počinio terorist, kriminalac, ekstremist. Nećemo mu pominjati ime”, kazala je Ardern.

Ona je također izrazila razočaranost činjenicom da video snimak krvavog napada i dalje kruži internetom.

Nadležne institucije na Novom Zelandu pokrenule su istragu o neuspješnosti obavještajne službe u sprječavanju terorističkog napada koji se u petak dogodio za vrijeme džuma-namaza u dvije džamije u Christchurchu.

Šefica vlade Novog Zelanda Ardern također je najavila da će u narednih desetak dana objaviti detalje o reformi Zakona o prodaji i posjedovanju oružja u toj zemlji.

Četiri dana nakon krvavog terorističkog napada saobraćaj u Christchurchu je ponovo otvoren i mještani se vraćaju svakodnevnim obavezama.

U parkovima kod džamija Al Noor i Linwood građani su ostavili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve. Sinoć se u centru grada okupilo i nekoliko hiljada učenika koji su također odali počast stradlim sugrađanima.

Anadolu Agency

A. Ni.