Ono što je Muamer Zukorlić izgovorio gostojući na Youtube kanalu “Balkan info” 25.12.2018. godine je u najmanju ruku skandalozno. Naime, gostujući u emisiji navedene medijske produkcije koja je imala naziv: Pomirenje (ni)je moguće, Mumaer Zukorlić je na pitanje voditelja, Marka Jeremića, Sandžak ili Raška oblast odgovorio: “Ne smeta mi pojam Raška oblast (umesto pojma Sandžak)». Izgleda da je sada ljudima u Sandžaku jasno zbog čega je Muamer Zukorlić izbacio iz naziva svoje političke partije odrednicu Sandžak.

Na području današnjeg Sandžaka postojao je Novopazarski sandžak (kolokvijalno samo „Sandžak“ nakon 1878. godine), administrativna jedinica Turske, čije je sjedište bio Novi Pazar. Odatle je današnji Sandžak dobio ime. Sandžak je bio dio Bosanskog Vilajeta do Austro-Ugarske okupacije 1878.godine. Nakon aneksije Bosne i Hercegovine je ponovno predat na upravu Osmanskom carstvu 1908. Četiri godine kasnije (1912.) Sandžak su zauzeli Kraljevina Srbija (1882 – 1918) i Kraljevina Crna Gora (1910 – 1918) tokom prvog balkanskog rata, a potom ga podijelili između sebe. Danas se istorijske oblasti Novopazarskog sandžaka nalaze u Srbiji (jugozapadni deo Centralne Srbije i sever Kosmeta) i Crnoj Gori (sever Crne Gore).

Rahmetli Ramiz Crnišanin je rekao: termin Raška oblast počeo je posebno da se javlja posle osme sednice CK SKS i tada je počela neviđena hajka u sredstvima informisanja. Novinarka Ljiljana Bulatović je u „Politikinom svetu“ iz broja u broj počela da piše laži i nebuloze i normalnom čoveku je to bilo neverovatno, a tadašnjim delegatima u Skupštini Srbije podeljena je beleška u kojoj je sve vrvelo od laži. Tada je počela intezivna kampanja da se Sandžak izbaci iz svih rečnika, udžbenika i istorije i da se uvede termin Raška oblast. Raška oblast postojala samo od 1921 do 1939. godine i sedište je bilo u Čačku. Postojala je Raška država i ona ne može da se izjednači sa Raškom oblašću“. Po njegovom mišljenju „Sandžak treba posmatrati kao simbiozu civilizacija između istoka i zapada“

4 KOMENTARA

 1. Republika Srbija tu “Oblast ” naziva Raska i tome slicno… Toj pojam su Srbi ubacili u Ustav Srbije uz AMINJOVANJE Rasima i Sulje… ( jednom sam cuo da je taj USTAV “pereko noci donesan”…

  Srpski narod to uporno naziva Raska…

  Jedino GENIJ Zukurlic ima intelektualnog kapaciteta i ON JEDINI U SANDJAKU pokusava oko tih naziva : Sandjak ili Raska pronaci kompromis sa Srpskim istoricarem.. i Srbijom.
  Kompromis je inteligentan : Neka tu “Oblast” ZOVE KAKO KO HOCE …… Hajmo krenuti sa mrtve tacke…vazno je da se pokusava naci najbolje rjesanje za gradjane te “Oblasti” a vjerujte mi … a i VI znate da je u tom hrvanju Zukurlic najbolji igrac.

  Hvala postovanoj Redakciji sto je CJELU emisiju bez cenzure objavila. Samo tako nepristrasno nastavite.

 2. Pa covjek vrlo pametno i prepametno obrazlaze situaciju sandzaka u kojem se nalazi zahvaljujuci rasimu i sulju koi su sandzak i gradjane u njemu unistili. A i balkanskog regiona sa retorikom mirnim putem medjutim sto ovaj nacionalista rakovic pokusava to je prda i smijsno jer ne moze da parira jednom genijalcu i slusa ga i gleda kao dijte baba jedino sto mu je preostalo da na kraju pokusa sa ruznim postavljajnjem pitajnja ai i tu je dobio sah mat.

 3. Voleo bih da mi Rakovic ovo prevede pitajnje mikroorganizama… mikroorganizmi su malji micki hajvancici koi ulazu u covjeci hudjut i tamo cinu ser. I on kaze da nema Bosanskog jezika ha ha ha.

 4. Iskreno receno Zukorlic ima pravo moze se zvati sada kako hoce cak da mu daju i trece ime sve jedno ,jer Sandzak kao ,,Sandzak manje vise koliki bi trebao u pravom smislu i nije jer su ga pre Zukorlica dozolili na podelu i to u tri Drzave ako racunamo i kosovo kao Drzavu to je u cetiri Drzave Pravi Sandzak,niko nije kriv nama sto smo ga sami podjelili,kad smo mogli da ga zadrzimo u stvarnim granicama nismo uspjeli e sad ??????,Smanjujemo sto smo zivi.

Comments are closed.