za borbu protiv korupcije (ABPK) vodila je osam postupaka protiv funkcionera u Novom Pazaru zbog sukoba interesa ili kašnjenja i neprijavljivanja imovine, pokazuju podaci Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Samo jedan postupak, protiv direktora Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića, zbog neprijavljivanja ili davanja lažnih podataka o imovini rezultirao je podnošenjem krivične prijave Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Taj postupak okončan je tako što je tužilaštvo, primenom instituta oportuniteta, odustalo od krivičnog gonjenja, a Ljajić je uplatio 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Agencija je protiv Ljajića vodila postupke i zbog toga što je bio u sukobu interesa prilikom zapošljavanja svoje rođake i dece članice Školskog odbora. Ti postupci su završeni preporukama za njegovo razrešenje sa mesta direktora Ekonomsko-trgovinske škole.

Preporukama za razrešenje sa funkcija okončani su i postupci koji su protiv bivših direktora osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović” Zenuna Mučića i Munira Šabotića vođeni zbog sukoba interesa. Mučić je smenjen sa te pozicije, dok je Šabotić u penziji.

Zbog sukoba interesa ABPK je postupala i u slučaju bivšeg direktora Tehničke škole Nusreta Murtezića. Kako je u tom trenutku već bio razrešen sa mesta direktora Agencija je samo konstatovala da je on prekršio zakon.

Iste mere donesene su i u slučajevima sukoba interesa u kojima su bili bivši zamenik predsednika Skupštine Novog Pazara Šerif Marukić i bivši direktor Javnog preduzeća za informisanje “” Denis Mavrić.

Agencija je izdala meru upozorenja bivšem gradonačelniku Novog Pazara Mehu Mahmutoviću zbog toga što je 2016. godine zakasnio sa podnošenjem izveštaja o imovini.

N. Kočović

Izvor RaioStoplus