Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju.

Cavusoglu je u okviru posjete Tunisu, s tamošnjim kolegom Khemaiesom Jhinaouijem održao zajedničku konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na izjavu izraelskog premijera Netanyahua usmjerenu protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

”Netanyahu je u posljednje vrijeme uznemiren jer je shvatio da neće moći podijeliti Siriju. Netanyahu u posljednje vrijeme naročito pokazuje simpatije prema terorističkoj organizaciji PKK-a. Jer su oni željeli posredstvom PKK/YPG podijeliti Siriju. Kada su planovi pali u vodu, postao je uznemiren. Ako pomnije pogledate, ime naše kurdske braće koristi za klevetanje našeg predsjednika. I prelazi granicu“, smatra Cavusoglu.

Naglasio je kako je Turska svjesna da Izrael s PKK-om nastoji podijeliti određena područja, uključujući i Irak.

”Ali, PKK-a i Netanyahu imaju još jednu zajedničku karakteristiku, ubice su djece“, rekao je Cavusoglu.

Podsjećamo, premijer Izraela Benjamin Netanyahu ranije je na društvenoj mreži napisao kako turski predsjednik Erdogan “okupator sjevernog Kipra, čija vojska masakrira žene i djecu u kurdskim selima, unutar i van Turske, ne bi smio držati lekcije Izraelu”.

(Vijesti.ba / AA)