Čestitamo akademiče doktore. Nastavite pišati po svemu što bi trebalo da budu vrijednosti i osnova zdravog društva. Može vam se

Dugačak je i tegoban put koji pojedinac mora prijeći da bi stekao doktorat ili da bi mu se ukazala čast da ponese titulu akademika. Potrebni su naučni rezultati, istaknut rad na polju nauke i obrazovanja, i tako dalje – svakome tko je prošao ili prolazi taj put itekako je jasno.

Govorimo naravno o normalnim zemljama, tamo gdje je obrazovanje ozbiljna stvar. Kod nas stvari na tom polju postaju kao skeč iz Nadrealista. Pri čemu najgore prolaze čestiti stručnjaci i doktoranti kojima se moćnici svojim načinima stjecanja titula smiju u lice. Primjera je puno, a ovih dana dobili smo još jedan koji savršeno ilustrira stanje sprdnje u kojem se nalazimo.

To je primjer akademika i doktora Muamera Zukorlića, sandžačkog muftije i poslanika u Skupštini Srbije. Akademika i doktora! Tako se predstavlja, tako ga oslovljavaju mnogi mediji koji pišu o njemu, s tim titulama se ponosi.
Zukorlić je postao akademik nakon što je sa skupinom istonemišljenika, kojima su zajednički nazivnici diletantizam, falsifikalizam i nacionalizam, prije nekoliko godina osnovao tzv. Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU). Ako i vi želite postati akademik, potrebno je da skupite ekipu, registrirate nekakvu akademiju (Dobrinjsku, Hercegovačko-neretvansku, Posavsku, Žepačko-Gornješehersku) i show može početi. Pet puta ponovljena riječ akademik i mnogi će, neupućeni u marifetluke novokomponiranih elita iz raspadajućih društava zapadnog Balkana, pomisliti da ste ličnost od knjige i znanja. A možda ćete čak i vi sami sebe uvjeriti u prosvjećenje pa poput Zukorlića pisati knjige o „drevnoj historiji Bošnjaka“ i druge stvari iz pseudonaučne fantastike.

Doktorom je Zukorlić postao prije dva dana. I to tako što je obranio doktorsku disertaciju na temu “Akademija – nastanak, razvoj i značaj sa posebnim osvrtom na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti”. I to pred komisijom koju su činili članovi njegove klape iz Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. I to na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, privatnoj ustanovi koja godinama radi bez akreditacije. Ali to nije sve, ovo je zapravo najbolje: Zukorlić je osnivač i predsjednik tog univerziteta.

Muftija se pohvalio da je rad obranio s ocjenom 10, a već danas njemu naklonjeni mediji ponosno istuču titulu Doktor ispred imena.

Čestitamo akademiče doktore. Nastavite pišati po svemu što bi trebalo da budu vrijednosti i osnova zdravog društva. Može vam se.


Franjo Šarčević, Prometej.ba

7 KOMENTARA

 1. Auuu….Koja “iscasenost”🙄
  …..uuu…
  Poceli ste da me zabrinjavate🤔

  Imate (naucni rad) od Muftije,knjigu -Akademija-pazi, dostupna!- obradjuje tu tematiku … i vi sad kritikujete “titulu” naucno zvanj,a ne kritikujete (sadrzaj) ili ono sto je po vama “sporno” u toj knjizi .
  …vama nije dobro🙄🤔

 2. Uvazena Redakcijo.Ja vas molim,dajte nesto od Aide Corovic,da nam prosiri “vidike” ….jos nam ona samo hvali 😂😁

 3. Što nam se neko naljutio…buaaa
  Zamjeriti nekom ko je pametniji i nije grijeh ako on hoće da bude pametniji..
  A vama krivo što nemate akademika.?!!!…..
  Posle izbora svi na fakultete…
  Muftija drži predavanje…

 4. Ok.
  On glup, falsifikator …itd a vi pametni?
  Pa sto ne dodjoste na tv duel nego se uplasiste i pobegoste?
  Sve vase titule zajedno nisu njemu ni do kolena.
  On je bio obdaren inteligencijom mnogo pre svih nabrojanih titula

 5. Teme koje je obradio-Profesor,Doktor,Akademik,Muftija
  ..uh!….(dobro je da nema jos titula,nebi covjek mogao da imena da mu stigne😉)
  Su DEFINITIVNO unikat!
  Zasto?
  Zato,sto obradjuju naucno polje tj.istrazivacki rad koji dosada nije prezentovan.
  Sto znaci’,nemozes da ga optuzis za falcifikat(plagijat) jer nista slicno nije radjeno.

 6. I ovaj novinar sto je napisao tekst sigurno je kompetentan da ocenjuje neciji doktorsku titulu….
  Nebudite licemerni,budite realni jer u sandzaku a i sire nepostoji licnost kao sto je muftija….
  Zasto mu ti politicki protivnici ne izadju na tv Duell?

 7. JEDINI KRALJ SVIH KRALJEVA JE DOCENT DOKTOR TUTIC IZET.COVEK JE SPASIO NA STOTINE ZIVOTA.A SPASITI JEDAN ZIVOT JE KAO DA SI SPASIO CEO SVET.A KOD NAS SE POSTUJU FALCIFIKATORI I KOJI KSKVI IZMISLJENI AKADEMICI.

Comments are closed.