Zbog požara u stambenoj zgradi ”Bor” u kome je život izgubilo dvoje, a teže i lakše povređeno 8 Novopazaraca, na vanrednoj sjednici Gradskog veća grada Novog Pazara, nedelja 30. Septembar i ponedeljak 1. Oktobar  tekuće godine proglašeni su za dane žalosti. Gradsko vijeće donijelo je odluku da pomogne porodicama čiji  su stanovi oštećeni u požaru. Odlukom Gradskog veća biće izvršena hitna provera ispravnosti hidranata i tehnička opremljenost u svim zgradama u Novom Pazaru.”Velika je tragedija za grad, za sve nas. Naši su sugrađani izgubili živote u požaru. Grad je odredio delegaciju koja će u što kraćem roku posjetiti Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti vatrogasno spasilačka jedinica u Novom Pazaru, koja po zakonu treba da  oprema, obučava i dijeluje u slučaju požara, što nije u nadležnosti lokalne samouprave.Kao i mnogo puta do sada, tražimo od nadležnih da se vatrogasna jedinica opremi i ojača svoje kapacitete u opremi i ljudstvu, jer kroz primere vidimo da sa postojećim kapacitetima, zastarelom opremom i nedovoljnim brojem ljudi u jedinici, nije moguće da odgovori na zadatke i nesreće ovakvog obima. Sigurno je, da je jedinica bila bolje opremljena, do tragedije ne bi došlo.Donijeli smo odluku da svim stanarima zgrade ”Bor“ čiji su stanovi  oštećeni u požaru, pomognemo tako što će grad snositi troškove adaptacije i sanacije štete nastale tokom nemilog događaja,kazao je gradonačelnik Biševac.Sjednica Gradskog vijeća počela je učenjem El Fatihe i minutom ćutanja za stradale sugrađane.

3 KOMENTARA

 1. ZAKONO ZAŠTITI OD POŽARA

  (“Sl. glasnik RS”, br. 111/2009 i 20/2015)

  Član 11

  Državni organi, organi autonomne pokrajine, organi jedinice lokalne samouprave, privredna društva i druga pravna lica dužni su da obaveštavaju javnost o stanju zaštite od požara i čine dostupnim potrebne informacije, u skladu sa zakonom.

  Jedinica lokalne samouprave

  Član 21

  Jedinica lokalne samouprave u okviru nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom organizuje i obezbeđuje uslove za sprovođenje mera zaštite od požara i pružanje pomoći kod otklanjanja odnosno ublažavanja posledica prouzrokovanih požarom i donosi akte za unapređenje stanja zaštite od požara.

  Plan zaštite od požara jedinice lokalne samouprave

  Član 22

  Jedinica lokalne samouprave donosi Plan zaštite od požara koji sadrži naročito:

  1) prikaz postojećeg stanja zaštite od požara;

  2) procenu ugroženosti od požara;

  3) organizaciju zaštite od požara;

  4) predlog tehničkih i organizacionih mera za otklanjanje nedostataka i unapređenje stanja zaštite od požara;

  5) proračun potrebnih finansijskih sredstava;

  6) propisane proračunske i grafičke priloge.

  Na Plan zaštite od požara, uključujući i njegove izmene i dopune, pribavlja se saglasnost Ministarstva.

Comments are closed.