Evro će doživjeti kolaps bez garancija ECB, upozorava italijanska stranka Sjeverna liga.Prema njihovoj prognozi, euro će se srušiti, osim ako Evropska centralna banka ne ponudi garanciju u eurozoni.
“Situacija se ne može riješiti sama i eksplodirat će”, izjavio je portparol italijanske vladajuće partije Severna liga Klaudio Borgi.
Njihovo upozorenje dolazi nakon što su prinosi na italijanske, španske i portugalske državne obveznice porasli, naročito poslije finansijske krize oko Turske.
Euro je bio pao na 1,1416 dolara što je najniži nivo za nešto više od godinu dana. ECB uznemiravaju u vezi s padom turske lire jake veze koje neke velike evropske banke, uglavnom iz Italije, Francuske i Španije, imaju s Turskom. Ukratko, ima bojazni da turski dužnici neće moći da otplaćuju dugove u stranim valutama ovim bankama.
“Ili će ECB ponuditi garanciju ili će se evro srušiti”, rekao je on.
Nije samo pad lire upozoravajući, od globalne krize 2008. godine, razlike između zemalja eurozone postale su izraženije.
“Danas ECB ima moć da reaguje. Trebalo bi osigurati da Centralna banka interveniše čim se raspon između hartija od vrednosti dve evropske zemlje dostiže tolike raspone”, rekao je Borgi još u julu.
Italija je je inače peta najzaduženija država na svijetu, s udjelom javnog duga koji je za oko 30 posto veći od bruto domaćeg proizvoda.
Grčka, koja se posljednjih godinama suočava s dubokom finansijskom krizom, trenutno je najzaduženija zemlja članica Evropske unije (EU).
Prema najnovijim podacima Statističke agencije Evropske unije (Eurostat), Grčka je najzaduženija zemlja EU čiji ukupni dug iznosi 178,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Poslije Grčke slijedi Italija čiji dug iznosi 131,8 posto BDP-a i Portugal sa dugom od 125,7 posto BDP-a.
Najmanje zadužena zemlja članica EU je Estonija čiji ukupni dug iznosi 9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Javni dug Turske iznosi oko 32 posto bruto domaćeg proizvoda, i Turska spadau grupu država s najnižim javnim dugom u Evropi.

1 KOMENTAR

  1. Al’ ste nasli strucnjake za finansije da citirate, svaka cast. Lira ce jos padati jer je umisljenom Sultanu voda usla u usi pa ne zna sta radi. Nazalost, platice to turska privreda i narod. A EUR i USD (dolar) uvijek osciliraju u periodima od 12 do 18 godina. 2010 je bilo 1EUR = 1.5 USD. Sad je dolar u usponu i oko 2025 bice 1USD = 1.5 EUR ili negde blizu. Onda ce EUR rasti i tako ukrug. Dinar, rublja i lire ce kao i dosad paduckati a ponekad, bogme, i ozbiljno padati zavisno od toga kolika je budala/diktator na vlasti.

Comments are closed.