KUD mladih Novi Pazar okuplja preko 200 članova, to su novopazarski predškolci, osnovoškolci, srednjoškolci i studenti i sa ponosom predstavljaju svoj KUD, svoj grad i državu svuda u svijetu. Nakon održanog 1. godišnjeg koncerta u punoj sali Kulturnog centra Novi Pazar i predstavljanja 11 koreografija, “Mladi” su nastupali u Strumici, Makedonija, u Kartepeu, Turska, u Kiseljaku, Konjicu i Tarčinu, Bosna i Hercegovina, kao i u Ljoret de Maru i Barseloni, Španiji, kao i u Novom Pazaru i okolini.

Danas su njihovi najmlađi na gostovanju u Trsteniku, već u subotu su u Sjenici. Naredni veliki korak KUD-a je suorganizacija manifestacije u okviru Dana dijaspore, to su “Mostovi dijaspore” – Prvi internacionalni dečji festival folklora u Novom Pazaru. Njihovi članovi će biti domaćini

Djece iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Prizrena, Sjenice, Raške… Odmah nakon “Mostova dijaspore” slijedi gostovanje u Travniku i Tuzli, a po 3. put će ove godine gostovati u Turskoj u septembru. KUD intezivno radi na očuvanju i promociji novopazarske kulturne baštine i običaja, zato su sproveli akciju prikupljanja sredstava za nabavku nošnje, te se ovom prilikom zahvaljuju svim institucijama, firmama i sugrađanima koji su podržali akciju. Budući da vlada veliko interesovanje za upisom novih članova, najavljuju novi upis polovinom septembra ove godine!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here