Novi Pazar – Sarajevo – Na književnom Bookstan festivalu u Sarajevu je nastupio i ugledni sandžački pisac Refik Ličina, koji već duži niz godina živi u Švedskoj. Govoreći o svom novom romanu “Dalge” Ličina se osvrnuo i na aktuelna dešavanja oko Arap džamije u Novom Pazaru.

Ličina je jedan od rijetkih koji je otvoreno progovorio o ovoj temi, iako je primjetno da novopazarska intelektualna zajednica “glasno” šuti ili se bavi temama koje su vezane za tramvaje, ski centre, kladionice i sl. dok im pred očima nestaje jedan od simbola grada.

“Prije par dana čitam o jednoj Arap džamiji koju su Turci pravili. Inače, nama su sve drugi pravili a mi rušimo. Sad je to neko otkrio i kaže sad ćemo mi ovu ćeramidu da uklonimo i bolju Arap džamiju da namestimo i mi ćemo da je promijenimo. I mene to zaboli, ja sam u tom sokaku odrastao ja drugi nemam”, rekao je Ličina okupljenoj sarajevskoj publici.

On je rekao da se ne boji pisati jedino o sokacima u kojima je odrastao.

“Ja se ne bojim kad uzmem moj pelikan i kad pišem jer znam da o Bor džamiji i toj Arap džamiji ja znam najbolje napisati jer tu sam odrastao. Prije neku godinu, kod nas u Novom Pazaru, zapaljena je jedna kafana Granata. Nalazila se u divnoj vakufskoj kući. Kada je srpska vojska 1912. godine zauzela Novi Pazar zadnja granata je pala na tu kuću, gdje je bila neka turska komanda. Zato se ta kafana zvala Granata.

Ja sam svaki dan po najmanje tri puta prolazio pored te Granate. Ona je zapaljena jer sada Novi Pazar ima 120.000 stanovnika a grad može primiti samo 35.000. Tu ponestaje prostora i sve se ruši, da bi se napravio dućan ili kuća.

Oko te divne građevine u centru grada, gdje se može napravirti petnaestak dućana, svi se otimaju i opština i islamska zajenica. Meni je tu uništen jedan dio života, jedno sjećanje”, rekao je između ostalog Ličina.

Autor: Sandzackenovine

13 KOMENTARA

 1. Najveca greska pravih Pazaraca je ta sto su pustili seljake da se kote po Pazaru od 90 – tih pa na ovamo, e oni im sada ne daju da zive ! Svo zlo Pazaru je doslo sa njima !

  • A da ste bili neki muškarci to ne biste ni dozvolili.Pa pošto ste žene onda nek se naseljavaju.Zene ste uvijek i bili.
   Dobro ce bit ako vas ne istteraju iz Pazara.
   Dakle bolje se primirite jer vas je u ogromnoj manjini.Stoga rep podvijte da vas čuli nismo.Jel jasno?

    • Najčešće se javljaju da su pazarci oni koji su mozda tek druga generacija u Pazaru kao i ovaj magarac Edin mislim cak da je iz neke Pesterske zabiti samo malo dublje da zagrebes ,te ovaj Dedo iz Leskove ,te ona bika iz Rasna itd da ne duzimo.
     A lecenje kompleksa što su eto tek gusteri pazarci lece napadanjem tamo nekih koji su mozda prva generacija u Pazaru i tako to u nedogled.
     Pokrij te se vi sto nosite titulu “pazarac”po usima najbolje bi vam bilo da ne krenemo u istragu porijekla kao sto vec rekoh

 2. Veliki pazarci. Zive u kucama pod cerpicem sa zidovima od blata. Seljaci su vam pokazali kako se bolje zivi.

 3. Dzamija sluzi za obavljanje namaza ako niste znali i mora da se renovira! A vi to kao branite, zalosno.

 4. Pretpostavljam da je gospodin makar jednom ušao u tu džamiju, jer obično nam lekcije o džamijama drže oni koji tamo uopšte ne idu!

 5. Zalosti me samo ova silna kolicina neznanja, i ovi novi velevjernici, silniji od silnih Osmanlija, bolji Pazarci od Ishak-bega Ishakovica, koji sad prekrajaju njegovo nasledje. “Vasa vacua maxime sonant” i dalje pravilo za nase vjecite komentatore. I evo zale vjernici sto im neko “brani” da renoviraju dzamiju… zale gradjani sto nisu od djeda naslijedili i pravo da kontrolisu tudj prirodni prirastaj i pravo da komanduju seljanima sta da rade, gdje da idu, da li da zive… Kao strucnjak u oblasti arhitekture i prostornog planiranja moram vam reci da postoji razlika izmedju rekonstrukcije, restauracije, renoviranja i onoga sto vi radite. Restauracijom se jednoma rhitektonskom djelu ne oduzima njegova historijska i umjetnicka vrijednost, rekonstrukcijom a naoricto renoviranjem da. Da vam preosto prevedem, pljunuli ste u usta onome ko je napravio tu dzamiju jer mislite da je mozete bolju, stariju, vredniju napraviti. Sami sebi ste skocili u stomak jer sami brisete poslednje dokumente o svom vjerskom i nacionalnom nasledju. Kada se jedna osmanska dzamija prekreci zeleno ona vise ne oslikava duh vremena, ne govori o tradiciji ni godini nastanka. Dzamiju vam jeste ostavio neko, i to da obavljate namaz u njoj a ne da glumite graditeljske strucnjake, ostavili su je da bude dokument o jednom vremenu. Isto bi tako mogli da uzmete Baseskijine “Ljetopise” pa da prepravite koju stranu gdje vam se ne svidja kako je on pisao, jer ste, vidim i svi veci hronicari i istoricari. Uzmite gospodo pa pisite novu historiju, kako se vama svidja, pa sami citajte i divite se sebi. A mjesta bi u gradu bilo dovoljno da smo nastavili da postujemo tradiciju postovanja komsije, cuvanja avlije, i kuce po mjeri covjeka. Od vasih kasarni koje pravite na mjestima kuca, sa gomilom praznih soba, u gradu vise nema prostora za ljude. Da je iko ikada napravio adekvatan prostorni plan i da ga iko u gradu postuje, da se ne pravi svako strucnjak u svemu, sigurno ne bi moralo nista da se rusi. Ovako, umjesto da rusimo ilegalne kuce, mi rusimo legalno kulturno nasledje.

Comments are closed.