Novi Pazar – Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je rešenje kojim se Islamskoj zajednici u Srbiji zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji Arap džamije. Kako se navodi u dokumentu, ovo rešenje doneto je zbog nepostojanja uslova tehničke zaštite za izvođenje radova na tom kulturno istorijskom spomeniku.

 

 

 

 

 

 

 

Strah mnogobrojnih predstavnika akademske zajednice, političkog i javnog života iz Novog Pazara da će se nestručnim radovima izgubiti autentičnost Arap džamije bio je opravdan. Naime, da se radovi izvode bez adekvatne analize stanja i projketne rekonsktrukcije dokazalo je i rešenje o zabrani radova na krovnoj konstrukciji Arap džamije, koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Kako smo i ranije izveštavali, niko nikada nije bio protiv rekonstrukcije Arap džamije, jer ona je simbol grada, treba da služi vernicima i da svedoči o viševekovnom postojanju ovog grada i deo je bošnjačke istorije. Međutim, do reakcije javnosti je došlo, jer su stručnjaci utvrdili da će ovaj spomenik kulture ukoliko se radovi budu izvodili stihijski i bez jasnog plana izgubiti svoju autentičnost i istorijsku vrednost. Kako su ranije ocenili u gradskoj upravi Novog Pazara nestručna rekonstrukcija Arap džamije još jedna je u nizu agresija na kulturnu baštinu grada. Oni su u više navrata ukazali na nepravilnosti prilikom rekonstrukcije i revitalizacije koja se izvodi bez stručno izrađenog projekta i konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Ovih dana od Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo je rešenje o zabrani radova Islamskoj zajednici u Srbiji, gde se kaže, citiramo, da se “radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite”.

Rešenje Zavoda o uslovima izvođenja radova na sanaciji krova traje dve godine,a taj rok je, kako se kaže u ovom dokumentu, istekao. Ovim rešenjem investitor, tj. Islamska zajednica se obavezuje da odmah po prijemu rešenja pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa, u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kultre.

U rešenju se navodi da je Zakonom o kulturnim dobrima predviđeno da se svi radovi bez prethodno dobaljevnih dozvola zabranjuju, te da se na taj način krše zakonski propisi. U dokumentu se navodi i da je Arap džamija u sklopu Stare čaršije, te da prostorno pripada kulturno –istorijskoj celini od izuzenog značaja.

U svom nedavnom obraćanju na noćnom namazu, na gradskom trgu, predsednik Mešihata Mevlud Dudić je ovu priliku iskoristio za političku promociju. U prilogu televizije bliske ovoj Islamskoj zajednici se u prvom safu vide i predstavnici političke stranke, a među njima i lider Stranke pravde i pomirenja Mumamer Zukorlić. Reči koje su upućene protiv predstavnika gradskih vlasti, ali i prisutvo predsatvnika poltičke stranke, jasno govori o politizaciji tradiocionalnog skupa, gde vernici dolaze ne zbog podrške bilo kojoj stranci niti pojedincu već da zajedno klanjaju nafila namaz.

I na ovom skupu pomenuta je Arap džamija za koju su predstavnici tražili novac za izgradnju, te se u novopazarskoj javnosti može čuti pitanje da li je Arap džamija otkrivena samo zbog prikupljanja novca ili će se rekonstrukcija obaviti na odgovarajući način, ostaje da se vidi.

1 KOMENTAR

 1. Radovi se ne izvode “nestrucno”….u opste se ne izvode.
  Krov se morao promeniti jer je DOTRAJAO .Da apsurd bude veci,izdaje se resenje u kome izmedju ostalog stoji da su radovi stopirani zbog nepostojanja uslova tehnicke zastite za izvodjenje radova,(sto u prevodu znaci) da bi neko obustavio saobracaj u Prvomajskoj ulici mora prvo da trazi dozvolu koju nebi dobio,da je to uradjeno na svoju ruku onda bi bili naslovi kako je glavna ulica blokirana samo zbog zamene dotrajalog krova na Dzamiji i sl.
  No sta da se radi zivot ide dalje, vibracije koje se prenose sa mosta u blizini Dzamije ce dodatno ostetiti zidove jos kad dodamo kisno vreme nije tesko zakljuciti ishod.
  p.s.Republicki zavod za zastitu spomenika je mudro zakljucio da se sa “budalama “bregovi ravnaju izato su radovi stopirani
  16.06.2018
  mersad b.pester

Comments are closed.